niedziela, 30 grudnia 2012

Szybkie GRISSINI czyli włoskie paluchy

Jeżeli macie ochotę na szybką przekąskę to polecam Wam włoskie paluchy tzw. grissini :) 
U mnie robione w dniu dzisiejszym na szybko z uwagi na niespodziewanych gości, dlatego też z ciasta francuskiego kupnego ale jeżeli tylko macie czas i ochotę to polecam ciasto domowej roboty. 
Świetna przekąska na sylwestrowy wieczór.
Zapraszam na dwa rodzaje grissini, połowa z serem, szynką parmeńską i ketchupem, a pozostałe z serem, czosnkiem i ziołami.

sobota, 29 grudnia 2012

Karp pod pierzynką. Doskonały na sylwestra

Karpia w głównej mierze Polacy spożywają na wigilijnej kolacji, u mnie w rodzinie część tej ryby się pozostawia i serwuje również w Sylwestra bądź Nowy Rok i właśnie dla tych wszystkich, którzy kochają karpia proponuję jego nową odsłonę. 
Pyszna mięciutka ryba w połączeniu z niesamowitym aromatem i smakiem grzybów, śmietany i pietruszki sprawi, że doznacie kulinarnej rozkoszy. 
Danie do przygotowania w 30 minut. 

          

czwartek, 27 grudnia 2012

Keks herbaciany

Pyszny keks z dużą ilością bakali i przenikającą nutą herbacianą. 
Mój pierwszy ale zapewne nie ostatni.
Spróbujcie bo jest niesamowity w smaku a nie napracujecie się przy nim zbytnio.
Jedyne co Wam będzie potrzebne to odrobina czasu na namoczenie owoców i poniższe składniki. 
Przepis podpatrzony ze stronki chilli bite 


wtorek, 25 grudnia 2012

Ciasto z coca-colą /ratunkowe/

Pierwszy dzień świąt, błogie lenistwo i radosne przygotowywanie się do popołudniowego przyjęcia gości. Ryba po grecku już czeka, karp pod pierzynka grzybową przepięknie pachnie a pierożki z grzybami czekają na podgrzanie. 
Na słodko pierniczki, śląskie ciasteczka kręcone przez maszynkę, makówki no i jeszcze tylko trzeba upiec przygotowany sernik królewski. 
No i cóż ... czar prysł... przysnęło mi się podczas pieczenia i z sernika królewskiego pozostało królewskie szorowanie formy i przepiękny zapach spalenizny. 
Szybkie załączenie laptopa i wpis w google "szybkie ciasto ratunkowe" 
Z pomocą przyszła "magda testuje", która podzieliła się przepisem na ciasto z coca-colą autorstwa samej Nigelli. Ostatni rzut okiem, komentarze pozytywne, pomysł Nigelli więc zapewne musi być szybki i prosty, no i nie potrzeba nawet miksera, wystarczą dwie miski i odpowiednie składniki, które zwyczajowo mam w domu. 
Podsumowując..ciasto z przypadku, zjedzone z wielką przyjemnością do ostatniego okruszka. 
Polecam Wam z całego serca. 

poniedziałek, 24 grudnia 2012

WESOŁYCH ŚWIĄT

Wszystkiego najlepszego z okazji Święta tego, 
zdrowia, szczęścia i radości, 
niech miłość i zdrowie w Waszych domach gości. 
głośnego kolędowania oraz nowo narodzonego Dzieciątka celebrowania,

życzy 
kuchniamlodejslazaczki.blogspot.com z rodziną 


http://magia-swiat.web21.pl/wp-content/uploads/2008/07/aniolki.gif




Wszistkygo Nojlypszygo w te świynta Bożygo Narodzynia .
Życza, coby Wom ni braklo karpfa, makowek abo i kołocza ze posypkom.  
I coby glaskugle na krisbaumie lśnioly blaskym zapocialym.  
Cobyście zowżdy byli gryfni i zdrowi.
Coby Wom pszali Wasze matule, łojce, bajtle, synki, braciki dziołchy, omki, onkle, ciotki, teście i inksze szwigermutry.
Życza tysz, coby bez cołki nastympny rok, sznity boły durchś rubo poszmarowane łomastom i coby do tego,
wusztu i inkszych maszketów niy zbrakło !
No i po wilyji co by Dzieciontko trefioło do Wos z najgryfniyjszymi z gryfnych gyszynków


kuchniamlodejslazaczki.blogspot.com


niedziela, 23 grudnia 2012

Paszteciki z grzybami

Szybki przepis na paszteciki z grzybami, zarówno do wigilijnego barszczu, jeżeli takowy u Was gości albo do podgryzania podczas świątecznego lenistwa. 
Przepis jak najbardziej nadaje się na sylwestrowe menu do barszczyku
Polecam 

czwartek, 20 grudnia 2012

Likier z dulce de leche

Już dzisiaj obiecany przepis na likier z dulce de leche.
Pyszny :)
Słodki :)
Kawowy :)
Alkoholowy :) 
Polecam delektowanie się nim w świąteczne wieczory bądź na prezent dla najbliższych.
Tym przepisem przyłączam się do akcji świąteczne prezenty12

wtorek, 18 grudnia 2012

Z innej beczki aczkolwiek bardzo ważnej! PODARUJ MISIA

Kochani zbliżają się Święta, to szczególny czas wzmożonej miłości, radości i szacunku dla drugiej osoby.
To czas który zazwyczaj spędzamy w gronie rodzinnym i z nimi dzielimy swą radość i świąteczny nastrój. 
To czas w którym najbliższych chcemy obdarować szczególnymi prezentami i pięknym suto zastawionym stołem. 
Najważniejsze, by utrzymywać tradycję, cieszyć się świąteczną atmosferą i celebrować ten czas. 
Ale pamiętajmy, że są wśród nas osoby które potrzebują naszej pomocy i bardzo Was proszę, jeżeli nie macie jeszcze prezentu dla najbliższych albo sami chcecie sprawić sobie i innym wyjątkowy prezent to zainwestujcie 50 zł w pięknego misia z akcji "PODARUJ MISIA", który może komuś uratować życie i sprawić by następne Święta były dla niego tak cudownym czasem jak dla nas i naszych bliskich. 
Cała pomoc polega na tym, aby zakupić przynajmniej jednego z czterech świątecznych miśków z limitowanej edycji Julię, Zosię, Misia bądź Czesia. Misie te ubrane są w wyjątkowe kreacje, zaprojektowane przez polskich projektantów: Teresę Rosati, Dom Mody La Mania, Macieja Zienia i Tomasza Ossolińskiego
Akcja "podaruj misia swoim bliskim i pomóż tym, którzy najbardziej tego potrzebują" organizowana jest przez Fundację TVN a dochód z niej uzyskany przeznaczony zostanie na leczenie i rehabilitacje, podopiecznych Fundacji. 
Partnerami aukcji są allegro oraz rossmann i to właśnie w tych miejscach możecie zakupić misiaki.
Ja już kupiłam swojego misia, PROSZĘ KUPI I TY!

Zimowa herbata z miodem i sokiem malinowym

Uwielbiam zimowe wieczory, siedzę sobie na kanapie, na nóżkach ciepłe skarpetuchy i wygodne leginsy a w dłoni książka i domowy grzaniec, hmmmm pychota. Jeszcze tylko śniegu mi brakuje, bo za oknem brudno i szaro. 
Ale przecież nie każdy lubi grzane wino bądź piwo i właśnie dla takowych osób przygotowałam dzisiejszą zimową herbatkę, którą jest przepyszna i z przyjemnością się po nią sięga.
Cud... miód....malina


Świąteczna domowa szynka

Święta tuż tuż, choinka już błyszczy, mieszkanie pachnie piernikami, a z głośników rozbrzmiewa świąteczna kolekcja moich płyt. W związku z powyższym najwyższy czas by kuchnię również ogarnął świąteczny czar.
Zaczynam kuchenne przygotowania do moich ulubionych świąt...
Na pierwszy rzut polecam Wam przygotowanie domowej szynki, bo przecież nie ma nic smaczniejszego, niż swojskie wędliny na świąteczne śniadanie.
Kto ma możliwość wędzenia w domu to polecam Wam z całego serca ale pamiętajcie, że to jest ostatni dzwonek na rozpoczęcie takowego przedsięwzięcia. Jeżeli zaś nie macie takowej możliwości, to poszukajcie dobrej masarni w której zaopatrzycie się w smaczną szynkę surową wędzona i do Was będzie należało tylko i wyłącznie parzenie, więc możecie do tego przystąpić nawet w niedzielę rano.
Do dzieła.


piątek, 14 grudnia 2012

Syrop piernikowy

Przeglądałam wczoraj moje ulubione blogi kulinarne i na jednym z nich znalazłam ten oto syrop piernikowy. Przepis przejrzałam i stwierdziła, że jest szybki w wykonaniu i genialnie smakuje jako dodatek do kawy (zgodnie z zapewnieniami autorki). 
I tak sobie właśnie siedzę w piątkowy wieczór, słucham nowo zakupionej płytki Michaela Bublé (o której w innej zakładce) popijam kawkę i myślę hmmm może warto spróbować. 
Co prawda po kawie już ani widu ani słychu, ale będzie do sobotniej porannej kawy... 
No cóż, zrobiłam ale nie mogłam przecież czekać do jutra, więc wymyśliłam, że spróbuję łyżeczkę tegoż syropu zmieszać z ciepłym mlekiem hmmmm niebo w gębie. 
Polecam Wam ten syrop do kawy, herbaty a już zapewne do ciepłego mleka przed pójściem spać. 
Szybki, pomysłowy i genialny na prezent dla najbliższych. 
Nie mówiąc już o zapachu rozchodzącym się po całym domku.
Przepis ze stronki http://brulionzprzepisami.blox.pl/2012/12/jeszcze-tylko-kilka-dekoracji.html


wtorek, 11 grudnia 2012

Bytomskie kamyki - śląski piernik świąteczny / Bytōńske Kamyki (piernik inakszyj)



Ôd tego przepisu napoczynōmy nasz kulinarny szpas ze ślōnskimi smakami - maszketami i niy yno. Znŏjdzie u mie tradycyjne recepty kuchni ślōnskij, ale tyż te, kere u nŏs sie przijeły ôstatnio. Recepty te bydōm niyrŏz po naszymu czyli po ślōnsku. Bez to chciałabych podziynkować towarzistwu Pro Loquela Silesiana, kere pomŏgŏ mi łōnaczyć te teksty w naszyj gŏdce. Na piyrszy ôgyń idzie nasz ślōnski piernik mianowany Bytōńske Kamyki.


Bytōńske Kamyki (piernik inakszyj)

niedziela, 9 grudnia 2012

Sos waniliowo-gruszkowy z czekoladą

Za oknem mroźnie ale w mojej kuchni cieplutko i pachnąco wanilia, czekoladą, gruszką i piernikiem. 
W dniu dzisiejszym chce się z Wami podzielić pomysłem na własnoręczny prezent świąteczny dla najbliższych. Bo według mnie nie ma nic piękniejszego niż prezent "hand made" z odrobiną wysiłku, inwencji i serca włożonego w jego wykonanie dla bliskiej nam osoby. Prezent taki możecie podarować w ładnym słoiczku z piękną etykietką bądź wstążeczką. Z góry Was przepraszam za mój zwykły słoiczek ale akurat po mikołajkach odnotowałam w mojej kuchni brak artykułów dekoracyjnych hehe. 
Doskonały do lodów, naleśników, rogali itp 
Przepis na podstawie książki "smakowite prezenty"
Tym przepisem przyłączam się do akcji świąteczne prezenty12

sobota, 8 grudnia 2012

Biała kiełbasa

Na dzisiejszą kolację wybrałam moją ulubioną białą kiełbasę z cebulką , sosem i białym chlebem. Wiem, że to banalnie proste ale może komuś się przyda w sytuacji gdy akurat brak pomysłu na szybką i sycącą kolację.
Przepis mojego męża

piątek, 7 grudnia 2012

Pizza z cebulą i tuńczykiem


W dniu dzisiejszym podaje Wam przepis na pizze z cebulą i tuńczykiem. 
Pizza bez sera więc może nie tak tucząca hehe (przynajmniej tak się łudzę) i bardzo łatwa w wykonaniu. 
Wystarczy mieśc w zapasie 2 godzinki by ciasto sobie powolutku urosło a samo wykonanie to już zaledwie 5-10 minut i kolacja dla znajomych gotowa. 
Przepis znalazłam na blogu '"kuchnia pod wulkanem"

czwartek, 6 grudnia 2012

Zielenina na zimę

Zbliża się weekend, więc jeżeli lubicie spędzać czas w kuchni i mieć pod ręką zimą zioła nie tylko te suszone to polecam Wam w sobotę odwiedzić pobliski targ i zaopatrzyć się w koperek, pietruszkę, bazylię itp a następnie zrobić drobne zapasy na zimę :)

środa, 5 grudnia 2012

Syrop anyżowy

No i w końcu jutro ten magiczny dzień...MIKOŁAJ 
Uświadowiłam sobie, że do świąt już tuż tuż i co prawda prezenty świąteczne czekają w szufladzie, ale nie mam podarunków dla rodziców gdy wpadną do nas z wizytą mikołajkową. 
W związku z powyższym zrobiłam szybki rekonesans i postanowiłam wypróbować trzy szybkie przepisu z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert, w tym właśnie syrop anyżowy.
Powiem Wam tak, co prawda sam anyż budzi we mnie dziwne emocje bo po pierwsze ciężko go kupić, po drugie jego intensywny zapach trochę mnie drażni, a po trzecie nie wiedzieć czemu, wciąż kojarzy mi się z ouzo, ale i tak zachęcam do wykonania tego syropu bo jest PYSZNY!


sobota, 1 grudnia 2012

Wodzionka (Zupa o smaku chleba i czosnku)

Teroz Wom napisza jak sie jom szykuje, może kiero z wod swojymu chopowi zrychtuje.
Weźta talyrz szyroki, nojlepiyj głymboki. Wlyjcie wrzoncyj wody az pojdom łobłoki. Trzy zombki cosnku drobniuśko siekiejta. Wymieszejta z warym ale nie kosztejta.
Ze trzy sznitki chleba, nojlepiyj starego. Poskubcie i wciepcie do talyrza tego.
Wymiyszejcie to wszysko z łyżkom tłustego. Posolcie, popieprzcie i pomagujcie. 
Nabiercie na łyżka i sie rozkoszujcie. 

Żródło:  (Maria Boczoń z Kochcic)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...