Strony
▼
Strony
▼
środa, 27 listopada 2013
poniedziałek, 25 listopada 2013
Szybkie przypomnienie przed andrzejkami - ciasteczka z wróżbą
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mleka
- wróżby według waszej inwencji
- wszystkie składniki mieszamy i ugniatamy z nich ciasto
- ciasto na około 45 minut pozostawiamy (w formie kulki) w folii spożywczej w lodówce
- po tym czasie wałkujemy ciasto i szklanką wykrawamy koła
- na każde koło układamy zwiniętą wróżbę i składamy jak pieroga, skręcając rogi na kształt półksiężyca (możemy ozdobić nasze ciasteczka)
- nastawiamy piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu i pieczemy 10 minut
niedziela, 24 listopada 2013
Murzynek mojego męża
Przepis na murzynka przygotowanego i lekko zmodyfikowanego przez mojego męża
Składniki - forma 30x10
- 1 kostka masła
- 4 łyżki kakao (2 gorzkiego i 2 słodkiego)
- 375 g mąki pszennej
- 10 g proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- tabliczka czekolady deserowej (na polewę)
środa, 20 listopada 2013
poniedziałek, 18 listopada 2013
Olej z pestek słonecznika -
Dzięki uprzejmości firmy "Zielony Nurt" otrzymałam drobną niespodziankę w postaci OLEJU ZE SŁONECZNIKA, a w związku z tym, że bardzo często używam wszelkiego rodzaju olei w swojej kuchni to bardzo chętnie podzielę się z Wami moją opinią.
Olej ze słonecznika - zielony nurt jest produktem polskim. Według informacji producenta pozyskany jest z najwyższej jakośći ziaren słonecznika tłoczonych na zimno.Charakteryzuje go bogactwo kwasów wielonienasyconych oraz witaminy E, które w dużej mierze są odpowiedzialne za obniżanie poziomu cholesterolu oraz stymulowanie układu odpornościowego. Ma także zastosowanie w kosmetyce.
Należy stosować go na zimno jako dodatek do surówek, oraz potraw duszonych i gotowanych. Nie należy go podgrzewać do temperatury 100 stopni.
A teraz do rzeczy czyli moja, krótka opinia.
Pierwsze wrażenie po otwarciu paczki bardzo pozytywne ponieważ dawno nie miałam oleju słonecznikowego w szklanej,ciemnej butelce o różnych pojemnościach, co zapewne sprzyja jego przechowywaniu. Jest to produkt polski, co dla mnie ma dość duże znaczenie. Data ważności oleju to 6 miesięcy. Walory smakowe: bardzo mocno wyczuwalny smak słonecznika, doskonały do sałatek a również do spożywania bezpośredniego.
Polecam wszystkim, którzy stawiają na dobry smak i sprawdzony produkt.
I jeszcze kilka informacji na temat oleju słonecznikowego:
Wyróżnia się bardzo wysoką zawartością witaminy E, wspiera pracę układu pokarmowego. Ma delikatny smak, w związku z czym można go stosować do sałatek, surówek i sosów. Wedle niektórych publikacji przedłuża żywotność plemników, więc jeśli staracie się o dziecko to nic tylko go popijać hehe :)
Zawiera kwasy Omega-6 do-3
niedziela, 17 listopada 2013
Podstawowy sos winegret
Sos idealny do sałatek , gotowanych warzyw oraz grilowanych potraw.
Składniki:
Przed podaniem sos pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 30 minut.
Składniki:
- 3 łyżki octu z czerwonego wina
- 1/4 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki musztardy dijon (konieczny składnik aby olej z octem dobrze połaczyć)
- 170 ml oliwy z oliwek
- świeżo zmielony pieprz
- ubijaj ocet z solą za pomocą trzepaczki aby sól się rozpuściła
- dodaj musztardę i nadal ubijaj
- stopniowo dodawaj oliwę, cały czas energicznie ubijając do czasu połączenia się wszystkich składników
- dodaj pieprz i sól wg uznania
Przed podaniem sos pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 30 minut.
czwartek, 14 listopada 2013
Deser w 3 minuty
Deser szybki i bardzo prosty ale na jesienny wieczór idealny.
Składniki:
- 2 jabłka
- cukier
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- miód
sobota, 9 listopada 2013
Rolada z kurczaka - dietetyczna
Składniki:
- dwie piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- jarzyna z rosołu (marchew, pietruszka, seler)
- cukinia
- cebula
- czosnek
- przyprawy (sól, pieprz, tymianek, domowa vegeta)
- odrobina masła
- torebka do pieczenia
czwartek, 7 listopada 2013
Kalendarz kulinarnych przygotowań do świąt
Właśnie wypoczywam sobie nad naszym pięknym polskim morzem i przeglądając stos kobiecych czasopism natknęłam się w jednym z nich ( Świat kobiety ) na kalendarz kulinarny przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia, którym muszę się z Wami podzielić bo być może komuś z Was się przyda.
A tak na marginesie, najbardziej jestem ciekawa czy stosujecie takowe kalendarze czy robicie wszystko tak jak ja, na kilka dni przed samymi świętami :)
http://www.digsdigs.com/25-christmas-table-decorating-ideas/
5 tygodni przed świętami:
- można kupić mięso i inne składniki na świąteczny pasztet, możesz go również już upiec a następnie zamrozić
- to już zdecydowanie ten moment aby rozpocząć pracę nad naszym piernikiem staropolskim (przepis za kilka dni na blogu)
- możesz już upiec świąteczne piernikii przechowywać je w blaszanym zamkniętym pudełku
- można przygotować kapustę postną i zamrozić a przed podaniem tylko poddusić
- można przygotować farsz do uszek lub pierogów
- można już kupić ryby, wyfiletować je i przekładając folia aluminiową zamrozić ( zaoszczędzić czas na stanie w kolejkach przed świętami i będziesz miał bardzo duży wybór ryb)
- wywar z ryb i mięs do zup i galaret zamroź w plastikowych pojemnikach
- przygotuj pierogi z kapustą i uszka
- można zapeklować już szynkę
- najwyższy czas na przygotowanie zakwasu na barszcz czerwony
- można kupić już śledzie , sprawić i namoczyć a także przygotować już np śledzie w oleju i przechowywać je w lodówce w słoju - przemacerują się
- można juz upiec schab, karczek itp
- to dobry czas na upieczenie makowca i zamroź
- należy upiec szynkę zapeklowaną 2 tygodnie temu
- można już ugotować barszcz
- najwyższy czas na keks i piernik staropolski (ciasta przechowujemy w chłodzie)
- trzeba przygotować galarety
- najwyższy czas na śledzie w pomidorach itp
- ugotuj zupę grzybową
- rozmroź kapustę wigilijną
- przygotuj kompot z suszu
- kup i upiecz drób
- przygotuj kutię, makówki itp
- pokrój warzywa na sałatkę (majonez dodaj przed podaniem)
- w dzień Wigilii usmaż karpia i inne ryby, obłóż je wiórkami masła a przed podaniem tylko podpiecz
- ugotuj uszka, pierogi, kluski itp
I co Wy na takie mrożone święta? Ja póki co się na to nie pisze i chyba poza piernikiem staropolskim i pierniczkami nie przygotowuje nic z takim wyprzedzeniem. A jak to wygląda u Was?
http://www.digsdigs.com/25-christmas-table-decorating-ideas/