Składniki:
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 250 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- marmolada
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- rozetrzeć drożdże z cukrem i śmietaną - odstawić na bok
- przesianą mąkę połączyć z zimnym masłem i siekać do czasu uzyskania kruszonki
- w tak przygotowanej kruszonce zrobić dołek do którego wbic jajko, dodać szczyptę soli oraz przygotowane drożdże z cukrem i śmietaną
- wyrobić ciasto
- uformować wałek, który musi odpocząć w lodówce ok 30 minut
- po tym czasie ciasto wyciagamy i dzielimy na 4 części
- z każdej części formujemy kulę, następnie placek, który bardzo cienko musimy rozwałkować i podzielić na 16 trójkątów (wyciąć od 8 do 16 trójkątów z placka - okręgu)
- na brzeg każdego trójkąta dajemy marmoladę i zwinąć w stronę rozwałkowanego ciasta
- końce uformować na kształt rogalika
- układać na blaszce do pieczenia
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 18 stopni i piec na rumiano
- gotowe rogaliki posypać cukrem pudrem i przygotowywać kawę :)
rogaliki to moja miłość, która niestety nigdy nie kończy się na jednej sztuce ;)
OdpowiedzUsuńa z ciepłym mlekiem, nie kończy się na jednym talerzu :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń