czwartek, 11 grudnia 2014

Rogaliki w marmoladom wg Ewy Wachowicz


Składniki:
  • 500 g mąki 
  • 50 g drożdży
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • marmolada 
  • cukier puder

Sposób przygotowania:
  • rozetrzeć drożdże z cukrem i śmietaną - odstawić na bok
  • przesianą mąkę połączyć z zimnym masłem i siekać do czasu uzyskania kruszonki
  • w tak przygotowanej kruszonce zrobić dołek do którego wbic jajko, dodać szczyptę soli oraz przygotowane drożdże z cukrem i śmietaną 
  • wyrobić ciasto
  • uformować wałek, który musi odpocząć w lodówce ok 30 minut
  • po tym czasie ciasto wyciagamy i dzielimy na 4 części 
  • z każdej części formujemy kulę, następnie placek, który bardzo cienko musimy rozwałkować i podzielić na 16 trójkątów (wyciąć od 8 do 16 trójkątów z placka - okręgu)
  • na brzeg każdego trójkąta dajemy marmoladę i zwinąć w stronę rozwałkowanego ciasta
  • końce uformować na kształt rogalika 
  • układać na blaszce do pieczenia
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 18 stopni i piec na rumiano 
  • gotowe rogaliki posypać cukrem pudrem i przygotowywać kawę :) 

2 komentarze:

  1. rogaliki to moja miłość, która niestety nigdy nie kończy się na jednej sztuce ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a z ciepłym mlekiem, nie kończy się na jednym talerzu :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...