piątek, 25 stycznia 2013

Pieczarki w zalewie

Przedstawiam Wam mój autorski przepis na pieczarki w zalewie octowej, który bije rekordy popularności na naszych imprezach domowych. Świetny jako przekąska. 


Składniki:
  • 1 szklanka octu 
  • 6 szklanek wody
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 4 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego 
  • 1 kg pieczarek (kapeluszy) 
  • 3 cebule
  • 2 jajka 
  • bułka tarta 

Sposób przygotowania:
  • kapelusze pieczarek moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej 
  • tak przygotowane pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju i odstawiamy na bok
  • cebulę kroimy na talarki, zalewamy 6 szklankami wody i gotujemy wraz z przyprawami (liść laurowy, ziele, sól,i cukier) aby cebula nam zmiękła
  • do tak przygotowanej cebuli i jej wywaru dodajemy 1 szklankę octu i wrzucamy pieczarki
  • marynujemy 2 dni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...