Przedstawiam Wam mój autorski przepis na pieczarki w zalewie octowej, który bije rekordy popularności na naszych imprezach domowych. Świetny jako przekąska.
Składniki:
- 1 szklanka octu
- 6 szklanek wody
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 4 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 1 kg pieczarek (kapeluszy)
- 3 cebule
- 2 jajka
- bułka tarta
Sposób przygotowania:
- kapelusze pieczarek moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej
- tak przygotowane pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju i odstawiamy na bok
- cebulę kroimy na talarki, zalewamy 6 szklankami wody i gotujemy wraz z przyprawami (liść laurowy, ziele, sól,i cukier) aby cebula nam zmiękła
- do tak przygotowanej cebuli i jej wywaru dodajemy 1 szklankę octu i wrzucamy pieczarki
- marynujemy 2 dni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz