Przedstawiam Wam mój autorski przepis na pieczarki w zalewie octowej, który bije rekordy popularności na naszych imprezach domowych. Świetny jako przekąska. 
Składniki:
- 1 szklanka octu
 - 6 szklanek wody
 - 3 czubate łyżki cukru
 - 1 łyżka soli
 - 4 liście laurowe
 - kilka kulek ziela angielskiego
 - 1 kg pieczarek (kapeluszy)
 - 3 cebule
 - 2 jajka
 - bułka tarta
 
Sposób przygotowania:
- kapelusze pieczarek moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej
 - tak przygotowane pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju i odstawiamy na bok
 - cebulę kroimy na talarki, zalewamy 6 szklankami wody i gotujemy wraz z przyprawami (liść laurowy, ziele, sól,i cukier) aby cebula nam zmiękła
 - do tak przygotowanej cebuli i jej wywaru dodajemy 1 szklankę octu i wrzucamy pieczarki
 - marynujemy 2 dni
 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz