Krótko i na temat... najlepszy deser pod słońcem.
Lekki, słodki, delikatnie alkoholowy, z uprażonymi migdałami i delikatnym aromatem kawy.
Mniam....
A pod przepisem mały dodatek muzyczny dla Was :)
Składniki:
- 4 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki amaretto
- 500 g serka mascarpone
- 4 łyżki kawy espresso lub rozpuszczalnej
- kakao
- biszkopty
- migdały
Sposób przygotowania:
- w misce za pomocą trzepaczki łączymy żółtka wraz z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej masy
- powoli dokładamy po łyżce serka mascarpone, ciągle mieszając
- następnie dodajemy 2 łyżki amaretto i wszystkie składniki mieszamy około 5 minut (masa musi być jednolita, bez grudek)
- w głębokim naczyniu zalewamy kawę i moczymy w niej każdego biszkopta, tak aby był wilgotny ale się nie rozpadał
- połowę biszkoptów układamy na sam dół miski tworząc pierwszą warstwę naszego deseru
- następnie przekładamy na to połowę naszej masy mascarpone i posypujemy delikatnie kakao
- teraz kolejna porcja namoczonych biszkoptów
- i reszta masy mascarpone
- wierzch posypujemy obficie kakao i posypujemy uprażonymi na suchej patelni migdałami obranymi ze skórki
- przed podaniem schłodzić
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz