wtorek, 8 stycznia 2013

Tiramisu


Krótko i na temat... najlepszy deser pod słońcem. 
Lekki, słodki, delikatnie alkoholowy, z uprażonymi migdałami i delikatnym aromatem kawy. 
Mniam....
A pod przepisem mały dodatek muzyczny dla Was :) 

 


Składniki:
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru pudru 
  • 2 łyżki amaretto 
  • 500 g serka mascarpone 
  • 4 łyżki kawy espresso lub rozpuszczalnej 
  • kakao
  • biszkopty 
  • migdały 
 

 

Sposób przygotowania: 
  • w misce za pomocą trzepaczki łączymy żółtka wraz z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej masy 
  • powoli dokładamy po łyżce serka mascarpone, ciągle mieszając 
  • następnie dodajemy 2 łyżki amaretto i wszystkie składniki mieszamy około 5 minut (masa musi być jednolita, bez grudek) 
  • w głębokim naczyniu zalewamy kawę i moczymy w niej każdego biszkopta, tak aby był wilgotny ale się nie rozpadał 
  • połowę biszkoptów układamy na sam dół miski tworząc pierwszą warstwę naszego deseru 
  • następnie przekładamy na to połowę naszej masy mascarpone i posypujemy delikatnie kakao 
  • teraz kolejna porcja namoczonych biszkoptów
  • i reszta masy mascarpone 
  • wierzch posypujemy obficie kakao i posypujemy uprażonymi na suchej patelni migdałami obranymi ze skórki 
  • przed podaniem schłodzić 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...