Babka z mojego dzieciństwa... pierwszy raz przygotowywałam ją mając siedem lat w towarzystwie babci. O przepisie przypomniała mi Dorota z "Moich wypieków" więc dużo nie myśląc przystąpiłam do jej wykonania i zjedzenia w ekspresowym tempie w towarzystwie mleka :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 225 g miękkiego masła
- 1 szklanka drobnego cukru
- 4 duże jajka
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- pół szklanki mleka
- 120 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- masło ubić mikserem na najwyższych obrotach do czasu uzyskania puszystej masy (ok. 3 min)
- dodać cukier i nadal ubijać (ok. 2 min)
- dodawać powoli po jednym jajku,nie przerywając miksowania
- dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać
- dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli na przemian z mlekiem
- wymieszać mikserem na niskich obrotach tylko do połączenia się składników
- ciasto podzielić na dwie równe części
- do jednej dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką
- ciasto piec w podłużnej formie natłuszczonej masłem i podsypanej bułką tartą, nakładając do niej na przemian masy aby stworzyły efekt marmurkowy (po nałożenie zrobić w cieście zygzaki widelcem lub długą wykałaczką)
- piec w temperaturze 160 stopni, przez 80 minut (do tzw. suchego patyczka)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta i napewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńW składnikach wkradł Ci się błąd (zamiast masła masz ciasta)Przepraszam że zwracam uwagę ale to z życzliwości :)
Dziękuję Kasiu za zwrócenie uwagi :) trzy razy czytałam ten przepis a i tak wkradł się błąd hehe. PS czekam na informację po wypróbowaniu przepisu. POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńBabka wyszła pyszna!!! i już wiem że będę często wracać do tego przepisu.Pozdrawiam
UsuńMoja ulubiona babka! Do ciepłego mleka najlepsza :D
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100% :) przy tej babce i mleku dietę zaczyna się zawsze od dnia następnego :D
OdpowiedzUsuń