czwartek, 22 listopada 2012

Babeczki piernikowo-cytrynowe

Po południu zapowiedziała się z wizytą moja przyjaciółka więc na szybko trzeba byłoby upiec coś do kawy. Szybka inwentaryzacja zawartości lodówki i szafek kuchennych skłoniła mnie do przygotowania powiedzmy babeczek wielosmakowych :) tak, dobrze czytacie wielosmakowych... bo jak inaczej nazwać słodkość w skład której wchodzi czekolada, świąteczny już akcent piernika, kawa no i oczywiście moje najnowsze dzieło czyli lemon curd.
Zapraszam do wypróbowania ponieważ wyszły bardzo smaczne babeczki, które nota bene robi się w 15 minut.



Składniki:
- 200 g mąki przennej
- 200 ml mleka
- 40 g kawy rozpuszczalnej
- łyżeczka przyprawy do piernika lub przyprawy do ciasteczek korzennych  
- 50 g czekolady mleczenj
- 50 g czekolady gorzkiej
- 100 g masła 
- 80 g brązowego cukru 
- 1 jajko 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- lemon curd - http://kuchniamlodejslazaczki.blogspot.com/2012/11/lemon-curd-na-jesienne-wieczory.html
- cukier puder do posypania 

Sposób przygotowania
  • w garnku podgrzewam na małym ogniu mleko,
  • dodaję powoli kostki czekolady i kawę rozpuszczalną, całość mieszając do połączenia się składników,
  • następnie dodaję przyprawę do piernika oraz cukier i podgrzewam (ciągle mieszając) do czasu powstania jednolitej masy. 
  • zdejmuję garnek z panika i dodaję masło pozwalając mu się naturalnie rozpuścić w ciepłej masie. 
  • nastawiam piekarnik do 175 stopni na funkcję termoobiegu
  • w drugim naczyniu roztrzepuje jajko, a następnie powoli dodaje je do masy czekoladowo-kawowej
  • do tak powstałej masy dodaje stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i za pomocą trzepaczki łącze wszystkie składniki 
I otóż cała filozofia :) 

  • Teraz tylko pozostało nam przygotować formę na muffinki wraz z papilotkami.
  • Ja chciałam by babeczki zawierały w środku lemon curd więc do każdej papilotki nakładałam łyżkę masy czekoladowej, następnie łyżeczkę lemon curd i złów łyżkę masy czekoladowej, tak aby po przegryzieniu wydobywał nam się kwaskowaty smak cytrynowy. 
Całość wrzucamy do rozgrzanego piekarnika maksymalnie na 10 min.
Po wystygnięciu polecam oprószyć cukrem pudrem.
POLECAM 

Dodatkowe informację 
- z powyższych składników otrzymacie ok. 16 babeczek
- czas przygotowania max: 20 minut
- czas pieczenia: 10 minut
- temp. pieczenia: 175
- smak: hmmm
- koszt. ok. 10 - 15 zł
- poziom trudności: bardzo łatwe


1 komentarz:

  1. They give wonԁerful eleсtric cigs ωith а
    lot evеn ехtra advаncements
    versus new manufаcturer.

    Αlso viѕit my page ... http://www.prnewswire.com

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...