Najwyższy czas pomyśleć zarówno o piernikach jak i o kalendarzu adwentowym dla najbliższych, bo kto powiedział, że to przyjemność tylko dla dzieci. Nie ma nic lepszego w grudniowe wieczory, niż odliczanie do świąt przy kubku kawy bądź grzańca w chłodne dni.
Dziś przedstawiam Wam swój kalendarz adwentowy z piernika, który wykonałam sugerując się przepisem wyszukanym na blogu addio pomidory ... aczkolwiek odrobinkę zmodyfikowany.
POLECAM zarówno kalendarz jak i powyższy blog.
http://addiopomidory.blogspot.com
Składniki:
- 3 jajka
- 25 dag cukru
- 75 dag mąki pszennej
- 25 dag miodu naturalnego
- 25 dag masła
- kopiasta łyżeczka sody
- pół opakowania proszku do pieczenia
- 5 dkg przyprawy do piernika
- 3 dag kakao
- 3 dag przyprawy do ciasteczek korzennych
- 3 dag kawy mielonej
Sposób przygotowania:
- 10 dag cukru rozpuszczamy z miodem i masłem i pozostawiamy do ostygnięcia
- pozostały cukier ubijamy z jajami
- do dużej miski wsypujemy pozostałe składniki tj. mąkę, sodę, przyprawę do piernika, kakao oraz kawę i mieszamy do połączenia się składników
- następnie składniki sypkie łączymy z masą miodową i jajeczną i wyrabiamy
- teraz tylko foremki w ruch i wykrawamy pierniczki ozdabiając je według uzniania
- pieczemy 10 minut w 170 stopniach.
W trakcie pieczenia polecam Wam posłuchania świątecznego Roda Stewarta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz