Pierogi :) 
Uwielbiam je w każdej postaci, co prawda najczęściej przygotowuje pierogi ruskie, ale po ostatnim odwiedzeniu jednego z moich ulubionych blogów "ChilliBite" postanowiłam przygotować pierogi z grzybami. Spróbujcie bo warto.
Składniki na ciasto:
- 300g mąki pszennej
 - ok. 60g wody
 - 1 jajko
 - 1 łyżka soli
 - 1 łyżka oleju
 
- 150g suszonych borowików
 - 4 cebule
 - oliwa
 - świeżo zmielony pieprz
 - sól morska
 - ziele angielskie
 - zioła prowansalskie
 - 2 łyżki kaszy manny
 - odrobina maggi
 
Sposób przygotowania farszu: (najlepiej przygotować 1 dzień wcześniej aby składniki się "przeżarły"
- grzyby zalewamy ciepłą wodą, dodajemy 2 łyżeczki soli i gotujemy ok. 50 minut, do miękkości
 - grzyby odcedzamy na sicie i wyciskamy do całkowitej suchości
 - mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa
 - cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na złoto
 - odcedzamy i dodajemy do grzybów
 - doprawiamy solą, zielem angielskim, pieprzem i ziołami, dokładnie mieszamy
 - kasza manna służy nam do nadania farszowi odrobiny "suchości" gdy uznacie, że farsz jest zbyt mokry to dodajcie jej odrobinę
 - pozostawiamy w lodówce do czasu przygotowania ciasta i klejenia pierogów
 
Sposób przygotowania ciasta na pierogi:
- mąkę, sól, jajko i olej wyrabiamy na gładkie ciasto, powoli dodając wody (ręcznie wyrabiamy ok. 10 min), ciasto nie powinno się kleić
 
- ciasto delikatnie rozwałkować
 - wycinamy szklanką kółka
 - nakładamy farsz, dość obficie
 - sklejamy pieroga według uznania tj. na zakładkę, widelcem, falbankę
 - gotowe pierogi delikatnie oprószamy mąką i do czasu gotowania trzymamy pod przykryciem aby nie obeschły
 - gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną soli do czasu, gdy pierogi wypłyną na wierzch
 - przed podaniem podsmażamy na masełku z odrobina koperku
 
Aż ślinka cieknie, z grzybami na pewno pyszne, ja robiłam dziś pierwszy raz pierożki z łososiem i masełkiem bazyliowym(kuchnia lidla), pycha:)
OdpowiedzUsuńDzięki Asiu za podsunięcie pomysłu na pierożki z łososiem, spróbuję w przyszłym tygodniu i podzielę się opinią. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń