piątek, 6 grudnia 2013

Blok czekoladowy



Składniki:
  • 3/4 szklanki wody
  • kostka margaryny do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru 
  • 5 łyżek słodkiego kakao
  • 1 łyżka gorzkiego kakao  
  • 50 dag mleka w proszku
  • 50 dag herbatników typu bebe
  • 30 dag orzechów laskowych
  • skórka z dwóch pomarańczy




Sposób przygotowania:
  • do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy margarynę, cukier, kakao i stawiamy na małym ogniu
  • całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy (nie doprowadzamy do zagotowania) 
  • w międzyczasie 3/4 herbatników kruszymy w blenderze
  • do dużej miski przelewamy czekoladową ciepłą masę
  • do masy dodajemy stopniowo po 4 łyżki mleka w proszku, cały czas miksując (uważać aby nie powstały grudki z mleka)
  • następnie dodajemy zmielone herbatniki, skórkę z pomarańczy oraz orzechy laskowe
  • całość mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy (dokładnie wymieszać)
  • formę (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia
  • do formy przelewamy połowę masy, umieszczamy w niej część pozostałych herbatników i ugniatamy wilgotną dłonią
  • następnie przelewamy pozostałą masę i powtarzamy czynność - pamiętaj aby dokładnie ugnieść masę czekoladową celem szczelnego wypełnienia formy
  • po ostygnięciu wkładamy na minimum 12 godzin do lodówki 
  • blok wyciągamy i kroimy na kawałki (plastry)
SMACZNEGO 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...