Składniki:
- 3/4 szklanki wody
- kostka margaryny do pieczenia
- 1,5 szklanki cukru
- 5 łyżek słodkiego kakao
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 50 dag mleka w proszku
- 50 dag herbatników typu bebe
- 30 dag orzechów laskowych
- skórka z dwóch pomarańczy
Sposób przygotowania:
- do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy margarynę, cukier, kakao i stawiamy na małym ogniu
- całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy (nie doprowadzamy do zagotowania)
- w międzyczasie 3/4 herbatników kruszymy w blenderze
- do dużej miski przelewamy czekoladową ciepłą masę
- do masy dodajemy stopniowo po 4 łyżki mleka w proszku, cały czas miksując (uważać aby nie powstały grudki z mleka)
- następnie dodajemy zmielone herbatniki, skórkę z pomarańczy oraz orzechy laskowe
- całość mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy (dokładnie wymieszać)
- formę (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia
- do formy przelewamy połowę masy, umieszczamy w niej część pozostałych herbatników i ugniatamy wilgotną dłonią
- następnie przelewamy pozostałą masę i powtarzamy czynność - pamiętaj aby dokładnie ugnieść masę czekoladową celem szczelnego wypełnienia formy
- po ostygnięciu wkładamy na minimum 12 godzin do lodówki
- blok wyciągamy i kroimy na kawałki (plastry)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz