Składniki:
- 6 klementynek
- 6 jajek
- 280 g zmielonych migdałów
- ok. 220 g cukru ( u mnie szklanka + 4 łyżki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- klementynki całe w skórach włóż do garnka z zimną wodą i gotuj przez ok. 2 godziny
- następnie wyciągnij je i po schłodzeniu przetnij na pół - zmiksuj w całości (wraz ze skórką) na klementynkową papkę
- dodaj cukier, jajka i zmielone migdały i nadal miksuj do uzyskania jednolitej masy
- dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj
- formę na babkę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą i wlej do niej ciasto
- piecz ok. 50 min w rozgrzanym piekarniku (190 stopni) do suchego patyczka
- wyjmij z formy po wystudzeniu
Mega apetycznie wygląda!!Spisuje przepis;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie takiego przepisu potrzebuje
OdpowiedzUsuń