sobota, 28 grudnia 2013

Mandarynkowe ciasto - mega soczyste - (bez mąki)


Składniki:
  • 6 klementynek 
  • 6 jajek
  • 280 g zmielonych migdałów 
  • ok. 220 g cukru ( u mnie szklanka + 4 łyżki) 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 



Sposób przygotowania:
  • klementynki całe w skórach włóż do garnka z zimną wodą i gotuj przez ok. 2 godziny 
  • następnie wyciągnij je i po schłodzeniu przetnij na pół - zmiksuj w całości (wraz ze skórką) na klementynkową papkę
  • dodaj cukier, jajka i zmielone migdały i nadal miksuj do uzyskania jednolitej masy 
  • dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj 
  • formę na babkę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą i wlej do niej ciasto
  • piecz ok. 50 min w rozgrzanym piekarniku (190 stopni) do suchego patyczka
  • wyjmij z formy po wystudzeniu 
SMACZNEGO

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...