- puszka masy makowej
- 200g suszonych moreli
- 150g orzechów włoskich
- 100g migdałów w płatkach
- 4 duże łyżki miodu gryczanego
- 2 kieliszki amaretto
Składniki na ciasto:
- gotowe ciasto francuskie XL (bo to ciasto ekspresowe)
- żółtko z 1 jajka
- do dużej miski przelewamy masę makową
- dodajemy zmielone w blenderze morele, orzechy włoski i migdały (taka świąteczna mieszkanka) i dokładnie mieszamy ręcznie (można sobie ułatwić wsypując mieszkankę stopniowo)
- dodajemy amaretto i dokładnie mieszamy (masa nabierze wilgotności)
- dodajemy 4 łyżki miodu płynnego (jeżeli masz skrystalizowany rozpuść go na łyżce nad palnikiem)
- wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw aby masa przeszła aromatem bakaliowym
- ciasto francuskie XL (długość 56 cm) dzielimy na dwie równe części
- każdą z części odmierz następująco: środek jednej części winien mieć ok. 9 cm (w tą część nakładasz farsz), natomiast boki o wymiarach ok. 7 cm z każdej strony nacinasz pod kątem (jak na zdjęciu)
- nacięte boki zawijasz do środka naprzemiennie (jak na zdjęciu) - w ten sposób nabierze kształt warkocza
- gotowe warkocze posmaruj dokładnie żółtkiem
- piecz w 200 stopniach przez ok. 20-25 minut (piec ustaw "góra-dół")
Lubię takie wypieki na szybko, ja robiłam podobnie strucle makowo-orzechową, a ciasto ostatnio znalazłam w Lidlu w wersji light, zawsze to trochę mniej kalorii :)
OdpowiedzUsuńtakie wypieki są rewelacyjne gdy mamy nagłych gości albo wielką ochotę na coś słodkiego :). Dzięki za info dot. wersji light
OdpowiedzUsuńOo super przepis!Dzięki;) Właśnie takiego poszukiwałam!
OdpowiedzUsuń