Składniki:
- 1,5 kg pomidorów
- 1 mała cukinia lub pół dużej
- 4 cebule
- 6 ząbków czosnku
- pietruszka
- koperek
- oliwa z oliwek
- 400 ml wywaru jarzynowego
- łyżeczka soli
- bazylia, rozmaryn - wg uznania
- jogurt naturalny
- pomidory sparz i obierz ze skórki
- przekrój je na ćwiartki i wrzuć do garnka wraz z pietruszką, koperkiem i cukinią pokrojoną w kostkę - podgrzewaj aby rozmiękły
- na osobnej patelni podsmaż cebulę wraz z czosnkiem na sporej ilości oliwy (czosnek dodaj na sam koniec by nie zrobił się gorzki)
- wszystkie powyższe składniki połącz i zalej bulionem - zagotuj
- zmiksuj blenderem, dodaj sól, pierz, rozmaryn i jogurt
- dodaj grzanki (ewentualnie ryż) SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz