Składniki:
- 700 gram cukinii (startej na dużych oczkach)
- 2 łyżeczki soli
- 2jajka
- 150 gram mąki
- 5 ząbków czosnku
- posiekany koperek
- 2 łyżeczki tymianku suszonego
- pieprz cayenne do smaku
- świeżo zmielony pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- cukinię umyj i zetrzyj na tarce na dużych oczkach
- zasyp ją 2 łyżeczkami soli i pozostaw na pół godzinki
- następnie przepłucz ją na sicie wodą i dokładnie odciśnij (bardzo ważne by ją dobrze odcisnąć)
- do cukinii dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek drobno posiekany oraz dopraw do smaku tymiankiem oraz świeżo zmielonym pieprzem i solą, wszystko dobrze wymieszaj
- powoli, partami dosypuj mąkę, ciągle mieszając aby ciasto nabrało gęstej konsystencji
- placuszki nakładaj na rozgrzaną patelnie za pomocą łyżki (smażymy z obydwu stron)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz