- 1 puszka cieciorki
- mała cebula
- ugotowana marchewka
- 2 łyżki masła
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 1 szczypta ostrej papryki w proszku
- 2 szczypty majeranku
- 2 szczypty suszonej natki pietruszki
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- ewentualnie 2-3 łyżki rosołu lub oliwy
Sposób przygotowania:
- kroimy cebulę w kosteczkę i smażymy na maśle na złoty kolor
- cieciorkę należy odcedzić na sitku i przełożyć do naczynia w którym będzie miksowana pasta
- do cieciorki dodać ostudzoną cebulę z pozostałym masłem i pokrojoną na plasterki ugotowaną marchewkę
- dodajemy sól, pieprz, paprykę, majeranek, natkę pietruszki oraz ocet balsamiczny
- wszystko miksujemy aż uzyskamy konsystencje pasty kanapkowej
- gdy uznamy, że pasztet wyszedł nam za suchy możemy dodać 2-3 łyżki rosołu lub oliwy
- GOTOWE :) SMACZNEGO
P.S. przechowywać w lodówce pod przykryciem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz