- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 5 centymetrowy imbir
- 1 szklanka ryżu arborio
- 750 ml bulionu
- sok z połówki cytryny
- starty parmezan wg uznania
- chili lub pieprz cayenne
- pietruszka
- czosnek i imbir obieramy, ścieramy na tarce i podsmażamy przez chwilę na oliwie
- dodajemy ryż i smażymy go do czasu aż stanie się szklisty, cały czas mieszając
- wlewamy chochelkę bulionu, mieszamy i czekamy aż odparuje
- wlewamy kolejna chochelkę bulionu i tak do czasu jego całkowitego zużycia
- gdy ryż zgęstnieje i stanie się kremowy, dodajemy masło, sok z cytryny, starty parmezan i mieszamy do połączenia się składników
- zdejmujemy z ognia i doprawiamy według uznania chili bądź pieprzem i pietruszką
- podajemy natychmiast
POLECAM
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz