czwartek, 7 listopada 2013

Kalendarz kulinarnych przygotowań do świąt

Właśnie wypoczywam sobie nad naszym pięknym polskim morzem i przeglądając stos kobiecych czasopism natknęłam się w jednym z nich ( Świat kobiety ) na kalendarz kulinarny przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia, którym muszę się z Wami podzielić bo być może komuś z Was się przyda. 
A tak na marginesie, najbardziej jestem ciekawa czy stosujecie takowe kalendarze czy robicie wszystko tak jak ja, na kilka dni przed samymi świętami :)

http://www.digsdigs.com/25-christmas-table-decorating-ideas/

5 tygodni przed świętami:
  • można kupić mięso i inne składniki na świąteczny pasztet, możesz go również już upiec a następnie zamrozić
  • to już zdecydowanie ten moment aby rozpocząć pracę nad naszym piernikiem staropolskim (przepis za kilka dni na blogu) 
  •  możesz już upiec świąteczne piernikii przechowywać je w blaszanym zamkniętym pudełku 
4 tygodnie przed świętami:
  • można przygotować kapustę postną i zamrozić a przed podaniem tylko poddusić
  • można przygotować farsz do uszek lub pierogów 
  • można już kupić ryby, wyfiletować je i przekładając folia aluminiową zamrozić ( zaoszczędzić czas na stanie w kolejkach przed świętami i będziesz miał bardzo duży wybór ryb)
  • wywar z ryb i mięs do zup i galaret zamroź w plastikowych pojemnikach
3 tygodnie przed świętami:
  • przygotuj pierogi z kapustą i uszka
  • można zapeklować już szynkę
  • najwyższy czas na przygotowanie zakwasu na barszcz czerwony
2 tygodnie przed świętami:
  • można kupić już śledzie , sprawić i namoczyć a także przygotować już np śledzie w oleju i przechowywać je w lodówce w słoju - przemacerują się
  • można juz upiec schab, karczek itp 
  • to dobry czas na upieczenie makowca i zamroź 
Tydzień przed świętami:
  • należy upiec szynkę zapeklowaną 2 tygodnie temu 
  • można już ugotować barszcz
  • najwyższy czas na keks i piernik staropolski (ciasta przechowujemy w chłodzie) 
 4, 3, 2 dni przed świętami:
  • trzeba przygotować galarety 
  • najwyższy czas na śledzie w pomidorach itp 
  • ugotuj zupę grzybową 
  • rozmroź kapustę wigilijną 
  • przygotuj kompot z suszu 
  • kup i upiecz drób
23 grudnia i w  dzień Wigilii:
  • przygotuj kutię, makówki itp 
  • pokrój warzywa na sałatkę (majonez dodaj przed podaniem) 
  • w dzień Wigilii usmaż karpia i inne ryby, obłóż je wiórkami masła a przed podaniem tylko podpiecz 
  • ugotuj uszka, pierogi, kluski itp 

I co Wy na takie mrożone święta? Ja póki co się na to nie pisze i chyba poza piernikiem staropolskim i pierniczkami nie przygotowuje nic z takim wyprzedzeniem. A jak to wygląda u Was?
http://www.digsdigs.com/25-christmas-table-decorating-ideas/

2 komentarze:

  1. Ja nie stosuję kalendarza przed świętami, poza tym nie mam tak dużej zamrażarki i tyle rzeczy w niej nie zmieszczę nawet jeśli całkowicie ja opróżnię :) Poza tym stawiam na świeże produkty. Zamrożone to tylko uszka do bardzczu.przechodzą bez protestów.

    OdpowiedzUsuń
  2. czyli podobnie jak ja hehe :) i tak jakoś przyjemniej poczuć tą magię świąt niekoniecznie 5 tygodni wcześniej a w godzinie zero wyciągać wszystko z zamrażalki. Ale zapewne są osoby, które z rożnych powodów tak właśnie przygotowują się do świąt. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...