Składniki na farsz:
- 250 g białego sera
- 500 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- ugotowane w mundurkach ziemniaki - obieramy
- przepuszczamy przez maszynkę (lub dobrze zagniatamy widelcem) ziemniaki oraz biały ser
- do zmielonej masy dodajemy małe surowe jajko, drobno posiekaną i usmażoną na złoto cebulkę
- doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- na stolnicy lub w dużej metalowej misce zagniatamy ciasto z mąki, soli i ciepłej wody
- ciasto powinno być sprężyste i nie lepiące się do rąk
- przygotowane ciasto dzielimy na 4 części i przykrywamy szmatką by nie obeschło
- każdą część ciasta dość cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka szklanką (można delikatnie podsypać mąką)
- na każdy krążek nakładamy farsz, po czym składamy na pół, silnie zagniatając brzegi
- przygotowane pierogi przykryj aby nie obeschły i postępuj podobnie z każdą następną częścią ciasta
- pierogi gotujemy w szerokim garnku, w dużej ilości posolonej wody
- pierogi wrzucamy do gotującej się wody, delikatnie mieszając aby nie przywarły do dna
- gdy wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze ok. 4 minut
- wyjmujemy łyżką cedzakową i dobrze osączone kładziemy na duży płaski talerz (każdy pieróg z osobna)
Tak przygotowane pierogi najlepiej podsmażyć na masełku z dodatkiem smażonej cebulki, pieprzu i ewentualnie koperku.
Oddzielnie możemy podać gęstą śmietanę lub maślankę.
POLECAM
moje ulubione pierogi:)
OdpowiedzUsuńmoje również, a jak zostanie mi farsz to wykorzystuje go do naleśników :), pozdrawiam i smacznego
OdpowiedzUsuńmoje ulubione danie z dzieciństwa !!!
OdpowiedzUsuńInes to czekamy na fotorelację i przepis na naleśniki z farszem z pierogów ;)
OdpowiedzUsuń