Przepis na murzynka przygotowanego i lekko zmodyfikowanego przez mojego męża
Składniki - forma 30x10
- 1 kostka masła
- 4 łyżki kakao (2 gorzkiego i 2 słodkiego)
- 375 g mąki pszennej
- 10 g proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- tabliczka czekolady deserowej (na polewę)
Sposób przygotowania:
- masło rozpuść w garnku na małym ogniu
- dodaj cukier, kakao,mleko i wolno podgrzewaj, ciągle mieszając w celu uzyskania jednolitej masy
- do tak przygotowanej masy dodaj mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszaj za pomocą miksera
- dodaj pojedynczo żółtka z 4 jajek, ciągle miksując (białka pozostaw w odrębnej czystej misce)
- w odrębnej misce ubij z białek sztywną pianę i dodaj ją do naszej masy, bardzo delikatnie mieszając łyżą
- masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą
- piec ok. 50 minut w 180 stopniach bez termoobiegu (sprawdź ciasto za pomocą wykałaczki)
- po wyjęciu z formy i przestygnięciu ciasto oblej polewą z czekolady
wygląda pysznie !!!
OdpowiedzUsuń