Szybki przepis na paszteciki z grzybami, zarówno do wigilijnego barszczu, jeżeli takowy u Was gości albo do podgryzania podczas świątecznego lenistwa.
Przepis jak najbardziej nadaje się na sylwestrowe menu do barszczyku
Polecam
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól do smaku
Składniki na farsz grzybowy:
- 60 g suszonych grzybków według uznania
- 2 cebulę
- 1 łyżka oleju
- 1 bułka
- 2 łyżki tartej bułki
- sól
- pieprz
- do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia
- dodajemy żółtko, jajko, masło, śmietanę i sól
- wszystkie składniki siekamy nożem (to konieczne by ciasto nam się nie zaparzyło)
- następnie wyrabiamy ręcznie i wkładamy do lodówki
Sposób przygotowania farszu:
- grzyby moczymy ok. 1 godziny, a następnie gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczyły
- grzyby odcedzamy, a w pozostałym wywarze moczymy bułkę
- cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor
- grzyby wraz z odciśniętą bułka mielimy
- dodajemy bułkę tartą, cebulę i pozostałe przyprawy według uznania, mieszając wszystko do czasu połączenia
Sposób przygotowania pasztecików:
- ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na grubość ok. 5 mm
- wycinamy z niego prostokąt o wymiarach 30x10cm
- z farszu formujemy wałek o długości 30 cm i nakładamy go na ciasto w odległości 2-3 cm od brzegu
- ciasto zwijamy wraz z nadzieniem
- spłaszczamy nożem i kroimy w kwadraty
- smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na posmarowanej tłuszczem blaszcze
- nakłuwamy delikatnie widelcem
- pieczemy w temp. 200 stopnie przez ok. 10-15 min
Moje ulubione!!Jak dobrze że jest tak duży grzybów w tym sezonie!!
OdpowiedzUsuń