Sposób przygotowania:
- liście dokładnie myjemy pod bieżącą wodą,
- dokładnie osuszamy,
- następnie drobno kroimy,
- umieszczamy w pojemnika (dość luźno) w pojemnikach i zamrażamy
- w ciągu pierwszych kilku godzin mrożenia kilka razy wstrząsnąć pojemniczkiem aby nie zrobiła się bryła (pamiętaj aby dokładnie osuszyć przez zamrożeniem)
- dodawać do gorących potraw bez rozmrażania
Ciekawostki dot. liści selera:
- liście selera mają pięć razy więcej magnezu i wapnia niż inne warzywa,
- zawierają sporą dawkę witaminy C i przeciwutleniaczy
- najlepszy dodatek do sosów, zup, sałatek i surówek
Ciekawostki dot. pietruszki:
- natka pietruszki na 4 razy więcej witaminy C niż pomarańcza czy kapusta
- zawiera prowitaminę A, PP, K
- bogate źródło błonnika
- zmiażdżona natka działa jak okład antyseptyczny
- pomaga leczyć katar i przeziębienia
Moja babcia pod koniec lata zawsze daje mi taki pojemniczek pietruszki od swojej znajomej z działki. W tym roku zaopatrzę się chyba również w pozostałą "zieleninkę" bo zimą to doskonały dodatek do zup, a wiadomo w sklepach pędzone warzywa nie są już takie dobre :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą w 100% nie ma jak własne zioła. Ja jeszcze muszę przygotować koperek (w pojemniczkach na kostki lodu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńja właśnie też się przygotowuje do zrobienia zapasów na zimę :) zdecydowanie wolę własne zioła
OdpowiedzUsuń