Przepis na zdrową, sycącą i dietetyczną zupę z selera naciowego. Przepis otrzymany od znajomej, dziękuje Kasiu :)
Składniki
- 400 g selera naciowego
- 1 cebula
- 80g serka topionego (jeżeli w wersji dietetycznej to pominąć ten składnik)
- oliwa z oliwek
- 1l wywaru warzywnego
- sól, pieprz, pietruszka
- sól, pieprz do smaku
- 100 ml jogurtu naturalnego bez cukru
Sposób przygotowania:
- seler dokładnie umyć i pokroić na drobne plasterki , liście odłożyć np do dekoracji
- cebulę posiekać w kostkę
- z garnku rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i dusić na niej do miękkości cebulę wraz z selerem
- dodać wywar warzywny i doprawić według uznania (dodać serek o ile nie przygotowujecie wersji dietetycznej)
- zupę zagotować, zmniejszyć ogień i podgrzewać ok. 15 minut
- dodać śmietanę lub jogurt, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia
- po ostygnięciu zupy, wszystko rozdrobnić za pomocą blendera (nie trzeba tego robić dokładnie ponieważ chrupiące kawałki selera w zupie nadają jej niesamowitego smaku)
dodaje do obserwowanych i zapraszam do siebie.
OdpowiedzUsuńZapraszam do zabawy nominowani liebster award : http://kulinarnezycie.blogspot.com/2013/04/liebster-award-wyroznienie-dziekuje.html
OdpowiedzUsuń