Porady, nie tylko kulinarne


  • Ocet czerwony - stosowany najczęściej do marynat i czerwonego mięsa
  • Ocet biały - do potraw słodko-kwaśnych i do sosów maślanych
  • Ocet sherry - ma słodkawy posmak, doskonały do szparagów
  • Ocet jabłkowy - do sałatek owocowych, i dań warzywnych oraz do celów zdrowotnych :)
  • Ocet ryżowy - idealny do dań kuchni azjatyckiej, ma bardzo łagodny posmak
  • Ocet balsamiczny - numer 1 w mojej kuchni :), gęsty, o posmaku słodko-kwaśnym, do sałatek, steków, marynat, truskawek

OLEJE STOSOWANE W KUCHNI

  • Olej rzepakowy - najzdrowszy do sałatek. Zawiera bardzo mało szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast bardzo dużo zdrowego oleju linolenowego. 
  • Olej sezamowy - ma słodkawy posmak, idealnie nadaje się do dań kuchni azjatyckiej. Maksymalna temperatura jego podgrzania to 70 stopni. Stosowany również w kosmetyce do masażu na ciepło.
  • Olej słonecznikowy - lekki, doskonały jako dodatek do sosów i ostrych marynat. Wyróżnia go najwyższa zawartość witaminy E.
  • Olej z orzechów włoskich - charakteryzuje się orzechowym, słodkawym posmakiem. Doskonały do sałatek i pieczenia ciast. Nie należy podgrzewać do wysokich temperatur ponieważ traci swoje właściwości i zyskuje gorzkawy posmak. 
  • Olej z orzechów ziemnych - bardzo dobrze sprawdza się do smażenia w wysokich temperaturach. Często stosowany w kuchni do potraw przygotowanych za pomocą woka. 
  • Oliwa z oliwek - bardzo popularna w kuchni, świetna do przygotowywania potraw surowych, sałatek i do maczania świeżego chlebka. Pamiętajcie przy zakupie by nie żałować na nią pieniędzy, musi być dobrej jakości, z pierwszego tłoczenia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...