niedziela, 23 grudnia 2012

Paszteciki z grzybami

Szybki przepis na paszteciki z grzybami, zarówno do wigilijnego barszczu, jeżeli takowy u Was gości albo do podgryzania podczas świątecznego lenistwa. 
Przepis jak najbardziej nadaje się na sylwestrowe menu do barszczyku
Polecam 



 Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej 
  • 100 g masła
  • 2 żółtka 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki śmietany 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól do smaku 

Składniki na farsz grzybowy: 
  • 60 g suszonych grzybków według uznania
  • 2 cebulę
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 bułka
  • 2 łyżki tartej bułki 
  • sól
  • pieprz 
 
Sposób przygotowania ciasta :
  • do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia 
  • dodajemy żółtko, jajko, masło, śmietanę i sól
  • wszystkie składniki siekamy nożem (to konieczne by ciasto nam się nie zaparzyło) 
  • następnie wyrabiamy ręcznie i wkładamy do lodówki 

Sposób przygotowania farszu:
  • grzyby moczymy ok. 1 godziny, a następnie gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczyły
  • grzyby odcedzamy, a w pozostałym wywarze moczymy bułkę 
  • cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor 
  • grzyby wraz z odciśniętą bułka mielimy
  • dodajemy bułkę tartą, cebulę i pozostałe przyprawy według uznania, mieszając wszystko do czasu połączenia

Sposób przygotowania pasztecików:
  • ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na grubość ok. 5 mm 
  • wycinamy z niego prostokąt o wymiarach  30x10cm
  • z farszu formujemy wałek o długości 30 cm i nakładamy go na ciasto w odległości 2-3 cm od brzegu
  • ciasto zwijamy wraz z nadzieniem 
  • spłaszczamy nożem i kroimy w kwadraty 
  • smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na posmarowanej tłuszczem blaszcze
  • nakłuwamy delikatnie widelcem 
  • pieczemy w temp. 200 stopnie przez ok. 10-15 min

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...