Jeżeli macie ochotę na szybką przekąskę to polecam Wam włoskie paluchy tzw. grissini :)
U mnie robione w dniu dzisiejszym na szybko z uwagi na niespodziewanych gości, dlatego też z ciasta francuskiego kupnego ale jeżeli tylko macie czas i ochotę to polecam ciasto domowej roboty.
Świetna przekąska na sylwestrowy wieczór.
Zapraszam na dwa rodzaje grissini, połowa z serem, szynką parmeńską i ketchupem, a pozostałe z serem, czosnkiem i ziołami.
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- kostka sera żółtego
- szynka parmeńska
- ketchup
- 3 ząbki czosnku
- świeżo zmielony pieprz
- sól morska
- bazylia suszona
- oliwa
Sposób przygotowania:
- rozkładamy jeden płat ciasta francuskiego i posypujemy go startym żółtym serem
- przykrywamy drugim płatem i delikatnie dociskamy za pomocą wałka
- ciasto kroimy na paski o szerokości ok. 1,5 cm
- połowę paluchów smarujemy ketchupem i kładziemy na nich szynkę parmeńską
- pozostałe smarujemy oliwą, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posypujemy solą, pieprzem i bazylią według uznania
- każdy paluch chwytamy za końce i skręcamy w spiralkę
- układamy na blachę w 3-4 cm odstępach
- każdy paluch smarujemy roztrzepanym jajkiem
- pieczemy ok. 15 min. w 200 stopniach.
chociaż z pełnym brzuchem to bym z miłą chęcią schrupała!
OdpowiedzUsuńWitam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Szana ;-)
Ja również życzę szczęśliwego i zdrowego 2013 roku :) P.S. na pełny brzuszek polecam drinka na trawienie a później do kuchni przygotowywać grissini :P Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmniami :D Pychotka:)
OdpowiedzUsuń