niedziela, 30 grudnia 2012

Szybkie GRISSINI czyli włoskie paluchy

Jeżeli macie ochotę na szybką przekąskę to polecam Wam włoskie paluchy tzw. grissini :) 
U mnie robione w dniu dzisiejszym na szybko z uwagi na niespodziewanych gości, dlatego też z ciasta francuskiego kupnego ale jeżeli tylko macie czas i ochotę to polecam ciasto domowej roboty. 
Świetna przekąska na sylwestrowy wieczór.
Zapraszam na dwa rodzaje grissini, połowa z serem, szynką parmeńską i ketchupem, a pozostałe z serem, czosnkiem i ziołami.


Składniki:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego 
  • kostka sera żółtego 
  • szynka parmeńska 
  • ketchup
  • 3 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony pieprz 
  • sól morska
  • bazylia suszona
  • oliwa

Sposób przygotowania:
  • rozkładamy jeden płat ciasta francuskiego i posypujemy go startym żółtym serem
  • przykrywamy drugim płatem i delikatnie dociskamy za pomocą wałka
  • ciasto kroimy na paski o szerokości ok. 1,5 cm 
  • połowę paluchów smarujemy ketchupem i kładziemy na nich szynkę parmeńską
  • pozostałe smarujemy oliwą, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posypujemy solą, pieprzem i bazylią według uznania
  • każdy paluch chwytamy za końce i skręcamy w spiralkę 
  • układamy na blachę w 3-4 cm odstępach 
  • każdy paluch smarujemy roztrzepanym jajkiem 
  • pieczemy ok. 15 min. w 200 stopniach.

3 komentarze:

  1. chociaż z pełnym brzuchem to bym z miłą chęcią schrupała!
    Witam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
    Szana ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również życzę szczęśliwego i zdrowego 2013 roku :) P.S. na pełny brzuszek polecam drinka na trawienie a później do kuchni przygotowywać grissini :P Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. mniami :D Pychotka:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...