Pomysł na szybki obiad gdy w lodówce macie kilka produktów, mało czasu i apetyt na coś ze zdrową świeżą zieleniną :) W moim wydaniu był szpinak baby ale możecie go zastąpić rukolą, roszponką itp... według gustu i uznania.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej (koniecznie)
- 50 g roztopionego masła
- sól według uznania
- szpinak baby
- zioła prowansalskie
- sos balsamiczny
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- mąkę, mleko i jajka miksujemy na jednolitą masę za pomocą miksera
- dodajemy wodę mineralną i jeszcze przez moment miksujemy na niskich obrotach
- na patelni roztapiamy masło i wlewamy je do ciasta, mieszając do połączenia się składników
- smażymy naleśniki (już nie dodajemy na patelnie tłuszczu!)
- szpinak delikatnie łączymy z oliwą, ziołami prowansalskimi i ewentualnie oliwkami oraz sosem balsamicznym
- nakładamy na naleśniki i składamy je na pół
- wierzch naleśnika polewamy odrobiną sosu balsamicznego i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz