środa, 2 stycznia 2013

Naleśniki ze świeżą zieleniną


Pomysł na szybki obiad gdy w lodówce macie kilka produktów, mało czasu i apetyt na coś ze zdrową świeżą zieleniną :) W moim wydaniu był szpinak baby ale możecie go zastąpić rukolą, roszponką itp... według gustu i uznania. 



Składniki:
  • 2 szklanki mąki 
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej (koniecznie)
  • 50 g roztopionego masła
  • sól według uznania
Na nadzienie: 
  • szpinak baby 
  • zioła prowansalskie
  • sos balsamiczny 
  • oliwa z oliwek 

 Sposób przygotowania:
  • mąkę, mleko i jajka miksujemy na jednolitą masę za pomocą miksera 
  • dodajemy wodę mineralną i jeszcze przez moment miksujemy na niskich obrotach
  • na patelni roztapiamy masło i wlewamy je do ciasta, mieszając do połączenia się składników 
  • smażymy naleśniki (już nie dodajemy na patelnie tłuszczu!)
  • szpinak delikatnie łączymy z oliwą, ziołami prowansalskimi i ewentualnie oliwkami oraz sosem balsamicznym 
  • nakładamy na naleśniki i składamy je na pół
  • wierzch naleśnika polewamy odrobiną sosu balsamicznego i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...