czwartek, 17 stycznia 2013

Pierogi z borowikami

Pierogi :) 
Uwielbiam je w każdej postaci, co prawda najczęściej przygotowuje pierogi ruskie, ale po ostatnim odwiedzeniu jednego z moich ulubionych blogów "ChilliBite" postanowiłam przygotować pierogi z grzybami. Spróbujcie bo warto.


Składniki na ciasto:
  • 300g mąki pszennej 
  • ok. 60g wody 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka soli 
  • 1 łyżka oleju 
Składniki na farsz:
  • 150g suszonych borowików
  •  4 cebule 
  • oliwa
  • świeżo zmielony pieprz 
  • sól morska
  • ziele angielskie
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki kaszy manny
  • odrobina maggi

Sposób przygotowania farszu: (najlepiej przygotować 1 dzień wcześniej aby składniki się "przeżarły" 
  • grzyby zalewamy ciepłą wodą, dodajemy 2 łyżeczki soli i gotujemy ok. 50 minut, do miękkości
  • grzyby odcedzamy na sicie i wyciskamy do całkowitej suchości 
  • mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa
  • cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na złoto
  • odcedzamy i dodajemy do grzybów
  • doprawiamy solą, zielem angielskim, pieprzem i ziołami, dokładnie mieszamy 
  • kasza manna służy nam do nadania farszowi odrobiny "suchości" gdy uznacie, że farsz jest zbyt mokry to dodajcie jej odrobinę 
  • pozostawiamy w lodówce do czasu przygotowania ciasta i klejenia pierogów

Sposób przygotowania ciasta na pierogi:
  • mąkę, sól, jajko i olej wyrabiamy na gładkie ciasto, powoli dodając wody (ręcznie wyrabiamy ok. 10 min), ciasto nie powinno się kleić 
Faza końcowa przygotowania pierogów:
  • ciasto delikatnie rozwałkować 
  • wycinamy szklanką kółka
  • nakładamy farsz, dość obficie
  • sklejamy pieroga według uznania tj. na zakładkę, widelcem, falbankę 
  • gotowe pierogi delikatnie oprószamy mąką i do czasu gotowania trzymamy pod przykryciem aby nie obeschły 
  • gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną soli do czasu, gdy pierogi wypłyną na wierzch 
  • przed podaniem podsmażamy na masełku z odrobina koperku 
  •  

2 komentarze:

  1. Aż ślinka cieknie, z grzybami na pewno pyszne, ja robiłam dziś pierwszy raz pierożki z łososiem i masełkiem bazyliowym(kuchnia lidla), pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Asiu za podsunięcie pomysłu na pierożki z łososiem, spróbuję w przyszłym tygodniu i podzielę się opinią. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...