Pierogi :)
Uwielbiam je w każdej postaci, co prawda najczęściej przygotowuje pierogi ruskie, ale po ostatnim odwiedzeniu jednego z moich ulubionych blogów "ChilliBite" postanowiłam przygotować pierogi z grzybami. Spróbujcie bo warto.
Składniki na ciasto:
- 300g mąki pszennej
- ok. 60g wody
- 1 jajko
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka oleju
- 150g suszonych borowików
- 4 cebule
- oliwa
- świeżo zmielony pieprz
- sól morska
- ziele angielskie
- zioła prowansalskie
- 2 łyżki kaszy manny
- odrobina maggi
Sposób przygotowania farszu: (najlepiej przygotować 1 dzień wcześniej aby składniki się "przeżarły"
- grzyby zalewamy ciepłą wodą, dodajemy 2 łyżeczki soli i gotujemy ok. 50 minut, do miękkości
- grzyby odcedzamy na sicie i wyciskamy do całkowitej suchości
- mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa
- cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na złoto
- odcedzamy i dodajemy do grzybów
- doprawiamy solą, zielem angielskim, pieprzem i ziołami, dokładnie mieszamy
- kasza manna służy nam do nadania farszowi odrobiny "suchości" gdy uznacie, że farsz jest zbyt mokry to dodajcie jej odrobinę
- pozostawiamy w lodówce do czasu przygotowania ciasta i klejenia pierogów
Sposób przygotowania ciasta na pierogi:
- mąkę, sól, jajko i olej wyrabiamy na gładkie ciasto, powoli dodając wody (ręcznie wyrabiamy ok. 10 min), ciasto nie powinno się kleić
- ciasto delikatnie rozwałkować
- wycinamy szklanką kółka
- nakładamy farsz, dość obficie
- sklejamy pieroga według uznania tj. na zakładkę, widelcem, falbankę
- gotowe pierogi delikatnie oprószamy mąką i do czasu gotowania trzymamy pod przykryciem aby nie obeschły
- gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną soli do czasu, gdy pierogi wypłyną na wierzch
- przed podaniem podsmażamy na masełku z odrobina koperku
Aż ślinka cieknie, z grzybami na pewno pyszne, ja robiłam dziś pierwszy raz pierożki z łososiem i masełkiem bazyliowym(kuchnia lidla), pycha:)
OdpowiedzUsuńDzięki Asiu za podsunięcie pomysłu na pierożki z łososiem, spróbuję w przyszłym tygodniu i podzielę się opinią. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń