wtorek, 18 grudnia 2012

Świąteczna domowa szynka

Święta tuż tuż, choinka już błyszczy, mieszkanie pachnie piernikami, a z głośników rozbrzmiewa świąteczna kolekcja moich płyt. W związku z powyższym najwyższy czas by kuchnię również ogarnął świąteczny czar.
Zaczynam kuchenne przygotowania do moich ulubionych świąt...
Na pierwszy rzut polecam Wam przygotowanie domowej szynki, bo przecież nie ma nic smaczniejszego, niż swojskie wędliny na świąteczne śniadanie.
Kto ma możliwość wędzenia w domu to polecam Wam z całego serca ale pamiętajcie, że to jest ostatni dzwonek na rozpoczęcie takowego przedsięwzięcia. Jeżeli zaś nie macie takowej możliwości, to poszukajcie dobrej masarni w której zaopatrzycie się w smaczną szynkę surową wędzona i do Was będzie należało tylko i wyłącznie parzenie, więc możecie do tego przystąpić nawet w niedzielę rano.
Do dzieła.



Przepis jest po części mój (od momentu otrzymania surowej wędzonej szynki), a po części znajomego z pracy, który mi ją pięknie wędzi, za co mu serdecznie dziękuje.

Składniki :
  • szynka (moja ok. 1,3 kg)
Składniki na nacierkę (według uznania, ilość i skład):
  • sól
  • czosnek
  • majeranek
  • pieprz
  • jałowiec
  • goździki
Składniki na solankę:
  • woda (tyle by zakryła szynkę)
  • 2 łyżki peklowitu 
  • czosnek
  • maggi
  • majeranek
  • 3 łyżki cukru
  • sól (bardzo dużo)
Składniki na zalewę do parzenia szynki: 
  • 8 szt. goździków 
  • 1/4 łyżeczki kolendry
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki białej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 5 kulek pieprzu 
  •  3 liście laurowe
  • pół łyżeczki majeranku

Sposób przygotowania:

Przygotowanie szynki:
  • szynkę dokładnie myjemy i delikatnie nacinamy 
  • owijamy ją sznurkiem (jak na zdjęciu) co umożliwi nadanie jej kształtu 
  • szynkę nacieramy naszą nacierką (ilość i skład nacierki zależy od Waszego gustu, ale polecam Wam dać sporo czosnku przepuszczonego przez praskę)
  • tak przygotowaną szynkę, pozostawiamy w chłodnym miejscu najlepiej na 24 godziny (gdy macie mało czasu, wystarczy pozostawić ją na noc)
Przygotowanie solanki:
  • do garnka lub kamionki wlewamy wodę oraz pozostałe składniki solanki i dobrze mieszamy
  • soli musimy dodać na tyle dużo by woda była słona jak w oceanie hehehe, a tak na poważnie to jest sposób by sprawdzić czy solanka ma wystarczającą ilość soli w sobie: 'wrzucacie do przygotowanej solanki, całe surowe jajko i jeżeli wypłynie ono na wierz tzn., że solanka jest wystarczająco zasolona i gotowa"
  • do tak przygotowanego roztworu solankowego przekładamy szynkę, należy ją całkowicie zanurzyć, przykryć i pozostawić na około 5 do 7 dni, w chłodnym miejscu
  • po tym czasie szynka jest gotowa do wędzenia
Wędzenie:
  •  zapeklowaną szynkę wyjmujemy z wody , osuszamy i umieszczamy na haku w domowej wędzarni
  • wędzimy dymem ok. 3,5 godziny 
  • po tym czasie zdejmujemy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia 
  • szyneczkę kroimy i spożywamy na swojskim chlebku wraz z chrzanem  
 
Parzenie:
  • do garnka wlewamy wodę do takiej wysokości aby szynka była cała pod wodą 
  • dodajemy przyprawy i podgrzewamy do temperatury 80 stopni (nie doprowadzamy do zagotowania!)
  • wkładamy szynkę i parzymy w zależności od wagi, tj. 1 godzina na 1 kg szynki 
  • cały czas pilnujemy by woda nam się nie zagotowała (w razie konieczności dodajemy odrobinę zimnej wody by obniżyć temperaturę)
  • po tym czasie wyciągamy szynkę i natychmiast wkładamy ją na kilka sekund do bardzo zimnej wody
  • wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia
 
SMACZNEGO 

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...