sobota, 29 grudnia 2012

Karp pod pierzynką. Doskonały na sylwestra

Karpia w głównej mierze Polacy spożywają na wigilijnej kolacji, u mnie w rodzinie część tej ryby się pozostawia i serwuje również w Sylwestra bądź Nowy Rok i właśnie dla tych wszystkich, którzy kochają karpia proponuję jego nową odsłonę. 
Pyszna mięciutka ryba w połączeniu z niesamowitym aromatem i smakiem grzybów, śmietany i pietruszki sprawi, że doznacie kulinarnej rozkoszy. 
Danie do przygotowania w 30 minut. 

          

Składniki:
·         2 płaty świeżego karpia
·         Sok z cytryny
·         100 g grzybów suszonych (np.borowików)
·         2 cebulę
·         Czubata łyżka masła
·         Szklanka śmietany 18 %
·         Sól
·         Pieprz
·         Drobno posiekana pietruszka
Sposób przygotowania:
·         Rybę myjemy, dokładnie osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny, odkładamy na bok na ok. 2 godz.
·         Cebulę i grzyby kroimy w kostkę
·         Na oliwię podsmażamy cebulę delikatnie złocisty kolor, a następnie dodajemy grzyby i smażymy je na bardzo dużym ogniu przez kilka minut aby wydobyć z nich cały aromat
·         Rybę odsączam z nadmiaru soku, solę, pieprzę i smażę na maśle przez 2-3 minuty z każdej ze stron (pamiętajcie pierw na patelnie kładziemy rybę od strony skóry)
·         W naczyniu żaroodpornym układam rybę , a na nią grzybki z cebulą
·         Tak przygotowaną rybę piekę w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut
·         Po tym czasie zalewam śmietana i dalej piekę przez ok. 10 minut    
·         Przed podaniem posypujemy pietruszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...