Karpia w głównej mierze Polacy spożywają na wigilijnej kolacji, u mnie w rodzinie część tej ryby się pozostawia i serwuje również w Sylwestra bądź Nowy Rok i właśnie dla tych wszystkich, którzy kochają karpia proponuję jego nową odsłonę.
Pyszna mięciutka ryba w połączeniu z niesamowitym aromatem i smakiem grzybów, śmietany i pietruszki sprawi, że doznacie kulinarnej rozkoszy.
Danie do przygotowania w 30 minut.
Składniki:
·
2 płaty świeżego karpia
·
Sok z cytryny
·
100 g grzybów suszonych (np.borowików)
·
2 cebulę
·
Czubata łyżka masła
·
Szklanka śmietany 18 %
·
Sól
·
Pieprz
·
Drobno posiekana pietruszka
Sposób przygotowania:
·
Rybę myjemy, dokładnie osuszamy i skrapiamy
sokiem z cytryny, odkładamy na bok na ok. 2 godz.
·
Cebulę i grzyby kroimy w kostkę
·
Na oliwię podsmażamy cebulę delikatnie złocisty
kolor, a następnie dodajemy grzyby i smażymy je na bardzo dużym ogniu przez
kilka minut aby wydobyć z nich cały aromat
·
Rybę odsączam z nadmiaru soku, solę, pieprzę i
smażę na maśle przez 2-3 minuty z każdej ze stron (pamiętajcie pierw na
patelnie kładziemy rybę od strony skóry)
·
W naczyniu żaroodpornym układam rybę , a na nią
grzybki z cebulą
·
Tak przygotowaną rybę piekę w rozgrzanym do 200
stopni piekarniku przez ok. 20 minut
·
Po tym czasie zalewam śmietana i dalej piekę
przez ok. 10 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz