wtorek, 25 grudnia 2012

Ciasto z coca-colą /ratunkowe/

Pierwszy dzień świąt, błogie lenistwo i radosne przygotowywanie się do popołudniowego przyjęcia gości. Ryba po grecku już czeka, karp pod pierzynka grzybową przepięknie pachnie a pierożki z grzybami czekają na podgrzanie. 
Na słodko pierniczki, śląskie ciasteczka kręcone przez maszynkę, makówki no i jeszcze tylko trzeba upiec przygotowany sernik królewski. 
No i cóż ... czar prysł... przysnęło mi się podczas pieczenia i z sernika królewskiego pozostało królewskie szorowanie formy i przepiękny zapach spalenizny. 
Szybkie załączenie laptopa i wpis w google "szybkie ciasto ratunkowe" 
Z pomocą przyszła "magda testuje", która podzieliła się przepisem na ciasto z coca-colą autorstwa samej Nigelli. Ostatni rzut okiem, komentarze pozytywne, pomysł Nigelli więc zapewne musi być szybki i prosty, no i nie potrzeba nawet miksera, wystarczą dwie miski i odpowiednie składniki, które zwyczajowo mam w domu. 
Podsumowując..ciasto z przypadku, zjedzone z wielką przyjemnością do ostatniego okruszka. 
Polecam Wam z całego serca. 



Składniki suche: 
  • 250 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 300 g cukru 
  • 4 łyżki kakao 
  • szczypta soli 
  • połowa opakowania cukru z prawdziwą wanilią

Składniki mokre: 
  • 250 g roztopionego masła
  • 200 g coca-coli
  • 75 g mleka
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:
  • w jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche aż do całkowitego połączenia 
  • do drugiej miski wlewamy 2 jaja i dobrze że roztrzepujemy, następnie dodajemy mleko, coca-colę i roztopione przestudzone maso - wszystko dokładnie powoli mieszamy 
  • mokre składniki wlewamy do suchych i powoli łączymy ze sobą za pomocą łyżki aż do całkowitego połączenia 
  • przelewamy do małej formy kwadratowej bądź tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
  • pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35-40 min (patyczek nie może nam się kleić) 
  • ostudzone ciasto polewamy gorącą polewą czekoladowa 

Sposób przygotowania polewy: 
  • 100 g gorzkiej czekolady roztopić w kąpieli wodnej, a następnie dolać 2 łyżeczki śmietany kremówki. Delikatnie wymieszać i polać nasze ciasto 

Smacznego!!!





5 komentarzy:

  1. Ciasto wypróbowałam na urodziny Córki.Bardzo dobre,dzieciom smakowało bo takie "mokre".Dla mnie za dużo masła i do następnego dałam ok 200g i też wyszło.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za podzielenie się opinią. Następnym razem też przygotuję z mniejszej ilości masła i porównam. Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego dla córci.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za życzenia dla Córki:)
    Z przyjemnością poczytałam Pani blog,bo też jestem ze Śląska(z okolic Tarnowskich Gór:)),lubię gotować oraz wypróbowywać nowe przepisy.Myślę,że częściej tu będę zaglądała:)
    Pozdrawiam,Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  4. A dlaczego coca-cola jest mierzona w gramach?

    OdpowiedzUsuń
  5. bo akurat pod ręką miałam tylko miarkę w gramach (ale zawsze można przeliczyć w przeliczniku kulinarnym) no i dzięki bo to cenna wskazówka na przyszłość

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...