czwartek, 27 grudnia 2012

Keks herbaciany

Pyszny keks z dużą ilością bakali i przenikającą nutą herbacianą. 
Mój pierwszy ale zapewne nie ostatni.
Spróbujcie bo jest niesamowity w smaku a nie napracujecie się przy nim zbytnio.
Jedyne co Wam będzie potrzebne to odrobina czasu na namoczenie owoców i poniższe składniki. 
Przepis podpatrzony ze stronki chilli bite 




Składniki:
  • 400g suszonych owoców (u mnie śliwki, rodzynki, morele i figi) 
  • 130g cukru 
  • 400g bardzo mocnej esencji herbacianej (u mnie czarna herbata liściasta)
  • 3 białka
  • 1 żółtko
  • 200g mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki masła 
  • 4 łyżki brązowego cukru do dekoracji 

Sposób przygotowania:
  • owoce kroimy drobno, zasypujemy cukrem i zalewamy esencją herbacianą
  • tak przygotowane owoce zostawiamy na całą noc by wchłonęły zalewę 
  • następnego dnia do tak przygotowanych owoców (jeżeli nie wciągnęły całej esencji to nadmiar wylewamy) dodajemy żółtko, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając do połączenia się wszystkich składników 
  • w drugiej misce ubijamy z białek sztywną pianę i stopniowo dodajemy ją na naszej masy owocowej, bardzo delikatnie mieszając
  • tak przygotowane ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, a jego wierzch posypujemy brązowym cukrem i posiekanym masłem
  • pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50-60 min. (patyczek nie powinien się kleić) 


     

POLECAM 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...