poniedziałek, 14 lipca 2014

Mrożenie natki pietruszki i liści selera

Pierwsze zapasy przed okresem jesienno-zimowym przygotowane. Na pierwszy rzut poszły liście selera korzeniowego i pietruszki. Uwielbiam.... a ten zapach




Sposób przygotowania: 
  • liście dokładnie myjemy pod bieżącą wodą,
  • dokładnie osuszamy,
  • następnie drobno kroimy,
  • umieszczamy w pojemnika (dość luźno) w pojemnikach i zamrażamy 
  • w ciągu pierwszych kilku godzin mrożenia kilka razy wstrząsnąć pojemniczkiem aby nie zrobiła się bryła (pamiętaj aby dokładnie osuszyć przez zamrożeniem) 
  • dodawać do gorących potraw bez rozmrażania


Ciekawostki dot. liści selera:
  • liście selera mają pięć razy więcej magnezu i wapnia niż inne warzywa,
  • zawierają sporą dawkę witaminy C i przeciwutleniaczy 
  • najlepszy dodatek do sosów, zup, sałatek i surówek

Ciekawostki dot. pietruszki:
  • natka pietruszki na 4 razy więcej witaminy C niż pomarańcza czy kapusta
  •  zawiera prowitaminę A, PP, K
  • bogate źródło błonnika
  • zmiażdżona natka działa jak okład antyseptyczny
  • pomaga leczyć katar i przeziębienia

3 komentarze:

  1. Moja babcia pod koniec lata zawsze daje mi taki pojemniczek pietruszki od swojej znajomej z działki. W tym roku zaopatrzę się chyba również w pozostałą "zieleninkę" bo zimą to doskonały dodatek do zup, a wiadomo w sklepach pędzone warzywa nie są już takie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z Tobą w 100% nie ma jak własne zioła. Ja jeszcze muszę przygotować koperek (w pojemniczkach na kostki lodu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. ja właśnie też się przygotowuje do zrobienia zapasów na zimę :) zdecydowanie wolę własne zioła

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...