piątek, 8 lutego 2013

Zupa z selera naciowego

Przepis na zdrową, sycącą i dietetyczną zupę z selera naciowego. Przepis otrzymany od znajomej, dziękuje Kasiu :)



Składniki 
  • 400 g selera naciowego 
  • 1 cebula
  • 80g serka topionego (jeżeli w wersji dietetycznej to pominąć ten składnik)
  • oliwa z oliwek 
  • 1l wywaru warzywnego 
  • sól, pieprz, pietruszka
  • sól, pieprz do smaku 
  • 100 ml jogurtu naturalnego bez cukru 

Sposób przygotowania:
  • seler dokładnie umyć i pokroić na drobne plasterki , liście odłożyć np do dekoracji 
  • cebulę posiekać w kostkę
  • z garnku rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i dusić na niej do miękkości cebulę wraz z selerem 
  • dodać wywar warzywny i doprawić według uznania (dodać serek o ile nie przygotowujecie wersji dietetycznej) 
  • zupę zagotować, zmniejszyć ogień i podgrzewać ok. 15 minut
  • dodać śmietanę lub jogurt, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia
  • po ostygnięciu zupy, wszystko rozdrobnić za pomocą blendera (nie trzeba tego robić dokładnie ponieważ chrupiące kawałki selera w zupie nadają jej niesamowitego smaku) 

2 komentarze:

  1. dodaje do obserwowanych i zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do zabawy nominowani liebster award : http://kulinarnezycie.blogspot.com/2013/04/liebster-award-wyroznienie-dziekuje.html

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...