niedziela, 4 sierpnia 2013

Sok z czarnej porzeczki

Sezon na porzeczki w pełni dlatego też, najwyższy czas aby przygotować pyszne i zdrowe domowe soki z ogromną dawką witaminy C na zimowe wieczory. Sok takowy służy mi do picia w trakcie przeziębienia a także stanowi doskonałą bazę na syrop porzeczkowy, syrop porzeczkowo-korzenny oraz dodatek do grzańca. Przepis bardzo prosty ale równie bardzo czasochłonny. Zapraszam do przygotowywania własnych soków (nie potrzebny sokownik) bo to moc witamin a nie tylko cukru i konserwantów.

Składniki na 0,75 (do 1 litra) soku"
  • 2 kg czarnej porzeczki 
  • 0,75 l wody 

Sposób przygotowania:
  • porzeczkę dokładnie obrać od gałązek (można sobie pomóc widelcem) 
  • owoce dobrze wypłukać - minimum dwukrotnie 
  • zalać wodą 
  • porzeczkę z wodą zagotować i gotować przez ok 10 minut na dużym ogniu 
  • pozostawić na ok. 2 godziny do przestygnięcia 
  • dwukrotnie przecedzić przez sito w celu dokładnego oddzielenia soku od owoców
  • aby sok był klarowny kładziemy na sito gazę i przelewamy już sam sok przez sito
  • przelać do wyparzonych butelek 
  • robiąc zapasy na zimę konieczna jest pasteryzacja natomiast w celu degustacji na ciepłe dni przechowujemy sok w lodówce 

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...