sobota, 1 grudnia 2012

Wodzionka (Zupa o smaku chleba i czosnku)

Teroz Wom napisza jak sie jom szykuje, może kiero z wod swojymu chopowi zrychtuje.
Weźta talyrz szyroki, nojlepiyj głymboki. Wlyjcie wrzoncyj wody az pojdom łobłoki. Trzy zombki cosnku drobniuśko siekiejta. Wymieszejta z warym ale nie kosztejta.
Ze trzy sznitki chleba, nojlepiyj starego. Poskubcie i wciepcie do talyrza tego.
Wymiyszejcie to wszysko z łyżkom tłustego. Posolcie, popieprzcie i pomagujcie. 
Nabiercie na łyżka i sie rozkoszujcie. 

Żródło:  (Maria Boczoń z Kochcic)

Wodzionka była kiedyś bardzo popularną potrawą na Śląsku zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. To również symbol śląskiej skromności i oszczędności, a wynika to z tego, że robiąc taką zupę można było się pozbyć czerstwego chleba a nie wyrzucać go. Ten skromny posiłek uważany był również za danie postne a dla mnie to symbol babcinek kuchni i dobrego śląskiego smaku. 


Czyli:
Składniki :
  • 3 kromki chleba (najlepiej starszego) 
  • wrzątek
  • 3 ząbki czosnku
  • masło 
  • sól, pieprz i sporo maki do smaku 

Sposób przygotowania:  
  • bierzemy głęboki talerz 
  • wrzucamy do niego pokrojony w kostkę większą chleb 
  • dodajemy pokrojony drobno czosnek, magii, sól i pieprz według uznania
  • dodajemy trochę masła 
  • zalewamy wrzątkiem i mieszamy
  • przykrywamy na 2-3 minuty 
  • i jemy. SMACZNEGO 

3 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...