piątek, 7 grudnia 2012

Pizza z cebulą i tuńczykiem


W dniu dzisiejszym podaje Wam przepis na pizze z cebulą i tuńczykiem. 
Pizza bez sera więc może nie tak tucząca hehe (przynajmniej tak się łudzę) i bardzo łatwa w wykonaniu. 
Wystarczy mieśc w zapasie 2 godzinki by ciasto sobie powolutku urosło a samo wykonanie to już zaledwie 5-10 minut i kolacja dla znajomych gotowa. 
Przepis znalazłam na blogu '"kuchnia pod wulkanem"


Składniki na ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 10 g świeżych drożdży (1 kostka) 
  • 5 g soli 
Składniki na wierzch ciasta:
  • 4 cebule
  • 3 puszki dobrej jakości tuńczyka w oleju (dobrze odsączonego)
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • ketchup

Sposób przygotowania: 
  • drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie 
  • dodajemy sól i stopniowo mąkę, ciągle mieszając 
  • ciasto zagniatamy ręcznie (chyba, że macie pod ręką dobrego robota z hakiem), tak by było elastyczne i pozostawiamy pod przykryciem na około 2 godziny 
  • w międzyczasie dusimy cebulę by zyskała trochę miękkości i odsączamy na sicie tuńczyka
  • po 2 godzinach rozciągamy ciasto na wysmarowanej oliwą blaszce i nakłuwamy widelcem na całej jej powierzchni
  • teraz nastawiamy piekarnik na maksymalną temperaturę i zajmujemy się dodatkami do pizzy
  • lekko smarujemy ciasto ketchupem lub sosem pomidorowym i posypujemy obficie tymiankiem
  • rozkładamy równomiernie cebulę 
  • pieczemy 15 minut w maksymalnie rozgrzanym piekarniku
  • po tym czasie układamy na wierzch pizzy tuńczyka i pieczemy jeszcze przez 5 minut
  • wyciągamy, kroimy i zajadamy 
SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...