W dniu dzisiejszym podaje Wam przepis na pizze z cebulą i tuńczykiem.
Pizza bez sera więc może nie tak tucząca hehe (przynajmniej tak się łudzę) i bardzo łatwa w wykonaniu.
Wystarczy mieśc w zapasie 2 godzinki by ciasto sobie powolutku urosło a samo wykonanie to już zaledwie 5-10 minut i kolacja dla znajomych gotowa.
Przepis znalazłam na blogu '"kuchnia pod wulkanem"
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- 10 g świeżych drożdży (1 kostka)
- 5 g soli
- 4 cebule
- 3 puszki dobrej jakości tuńczyka w oleju (dobrze odsączonego)
- sól, pieprz
- tymianek
- ketchup
Sposób przygotowania:
- drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie
- dodajemy sól i stopniowo mąkę, ciągle mieszając
- ciasto zagniatamy ręcznie (chyba, że macie pod ręką dobrego robota z hakiem), tak by było elastyczne i pozostawiamy pod przykryciem na około 2 godziny
- w międzyczasie dusimy cebulę by zyskała trochę miękkości i odsączamy na sicie tuńczyka
- po 2 godzinach rozciągamy ciasto na wysmarowanej oliwą blaszce i nakłuwamy widelcem na całej jej powierzchni
- teraz nastawiamy piekarnik na maksymalną temperaturę i zajmujemy się dodatkami do pizzy
- lekko smarujemy ciasto ketchupem lub sosem pomidorowym i posypujemy obficie tymiankiem
- rozkładamy równomiernie cebulę
- pieczemy 15 minut w maksymalnie rozgrzanym piekarniku
- po tym czasie układamy na wierzch pizzy tuńczyka i pieczemy jeszcze przez 5 minut
- wyciągamy, kroimy i zajadamy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz