Już dzisiaj obiecany przepis na likier z dulce de leche.
Pyszny :)
Słodki :)
Kawowy :)
Alkoholowy :)
Polecam delektowanie się nim w świąteczne wieczory bądź na prezent dla najbliższych.
Tym przepisem przyłączam się do akcji świąteczne prezenty12
Przepis pochodzi z książki "Smakowite prezenty"
Składniki:
- 300 g dulce de leche (najlepiej domowy)
- 300 g whisky
- 300 g słodkiej śmietany min. 30%
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- opcjonalnie 1 łyżeczka olejku waniliowego
Sposób przygotowania:
- kawę rozpuszczalną rozpuszczamy w jednej łyżce ciepłej wody
- do miski wlewamy dulce de leche i łączymy je z naszą kawą
- mieszamy energicznie do połączenia się składników
- dolewamy whisky oraz śmietanę i bardzo dokładnie mieszamy, do czasu aż powstanie gęsty jednolity krem
- przelewamy do butelki bądź delektujemy się jego smakiem
Dodatkowe ważne informacje:
- likier przechowujemy w lodówce
- najlepiej spożyć do 2 tygodni :)
- przelewanie do butelki ułatwicie sobie, jeżeli masę początkowo przelejecie do dzbanka z dziubkiem, a później idealnie do butelki
- spożywać z umiarkowaniem hehe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz