wtorek, 11 grudnia 2012

Bytomskie kamyki - śląski piernik świąteczny / Bytōńske Kamyki (piernik inakszyj)



Ôd tego przepisu napoczynōmy nasz kulinarny szpas ze ślōnskimi smakami - maszketami i niy yno. Znŏjdzie u mie tradycyjne recepty kuchni ślōnskij, ale tyż te, kere u nŏs sie przijeły ôstatnio. Recepty te bydōm niyrŏz po naszymu czyli po ślōnsku. Bez to chciałabych podziynkować towarzistwu Pro Loquela Silesiana, kere pomŏgŏ mi łōnaczyć te teksty w naszyj gŏdce. Na piyrszy ôgyń idzie nasz ślōnski piernik mianowany Bytōńske Kamyki.


Bytōńske Kamyki (piernik inakszyj)


Skłŏd:

          75 dag mōnki (4 szklōnki)
          1 szklōnka płynnego miodu
          ¾ szklōnki cukru
          2 łyżki mlyka
          2 łyżki masła
          2 łyżeczki sody ôczyszczōnyj
          2 łyżeczki pōmielanych prziprŏwōw – cymtu, fynikla, zŏzwōru, grzebyczka, gŏłki muszkatołowyj
          1 krauza musu śliwkowego (nŏjlepij dōmowego)

Knif rychtowaniŏ:
          Do gŏrka nalŏć miōd, cuker, mlyko, prziprŏwy i masło, wszyjske skłŏdniki durch fyrlać a grzŏć do rozpuszczyniŏ cukru (niy warzić)
          Do miski wsuć mōnka ze sodōm, 2 łyżki wody i dodać do tego złōnaczōnŏ masa miodowŏ
          Zarŏbiać na gładke ciasto
          Ciasto podzielić na dwie rōwne tajle i rozłōnaczyć nudelkulōm do miary blachy
          Jedna cŏpa dać na tustŏ blacha, poszmarować musym i przikryć drugōm cŏpōm i leko jōm przigniyś
          Idzie poszmarować wiyrch mlykym i prziôblykać mandlami (podug uznaniŏ)
          Piyc kole 50 minut we tymperaturze 170 stopni (do czasu kej ciasto zacznie ôdłazić ôd blachy)
Ciasto na sōm przōd bydzie twarde jak kamiyń. Skuli tego tak sie mianuje. Tōż trza poczekać pŏra dni aż zmiynknie (tak jak piernik)
Pokrŏć na małe kostki i SMACZNEGO

Dodatkowe informacyje:
-ze skłŏdnikōw powyżyj bydziecie mieć kole 30 kostek
-koszt narychtowaniŏ kole 12 zł
-czas pieczyniŏ 50 min
-tymperatura pieczyniŏ 170 stopni
-jak ciynżke? fest łatwe



***

Od tego przepisu zaczynamy zabawę kulinarną ze śląskimi smakami. Znajdziecie u mnie zarówno tradycyjne przepisy kuchni śląskiej, jak również te, które po prostu się u nas zwyczajowy przyjęły. Przepisy te będą w głównej mierze po naszemu czyli po śląsku.
W tym miejscu chciałam bardzo serdecznie podziękować Pro Loquela Silesiana, za pomoc przy tworzeniu dla Was przepisów w naszej gwarze.
Na pierwszy ogień idzie nasz śląski piernik tzw. Bytomskie Kamyki

Bytomskie kamyki (piernik inaczej)

Składniki:
  • 75 dag mąki (4 szklanki)
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki zmielonych przypraw tj. Cynamonu, anyżu, imbiru, goździków, gałki muszkatołowej
  • 1 słoik powideł śliwkowych (najlepiej domowej)

Sposób przygotowania:
  • Do garnka wlać miód, cukier, mleko, przyprawy i masło, wszystkie składniki mieszając podgrzać do rozpuszczenia się cukru (nie gotować)
  • Do miski wsypać mąkę z sodą, 2 łyżki wody i dodać do tego powstałą masę miodową
  • Zagnieść na gładkie ciasto
  • Ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować wałkiem do rozmiarów blaszki
  • Jeden placek położyć na natłuszczonej blaszce, posmarować powidłami i przykryć drugim plackiem, lekko go przygniatając
  • Można posmarować wierzch mlekiem i udekorować migdałami (według uznania)
  • Piec ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni (do czasu gdy ciasto zacznie odchodzić od blachy)
Ciasto początkowo będzie twarde jak kamień stąd jego nazwa, więc trzeba poczekać kilka dni aż zmięknie (podobnie jak piernik)
Podzielić na małe kostki i SMACZNEGO






Dodatkowe informacje:
-z powyższych składników otrzymacie ok. 30 kostek
-koszt przygotowania ok. 12 zł
-czas pieczenia 50 min
-temperatura pieczenia 170 stopni
-poziom trudności: bardzo łatwe
 

1 komentarz:

  1. jerole, pierole - chyntnie se to wchromole - gryfny keks to jest

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...