Ôd tego przepisu napoczynōmy nasz kulinarny szpas ze
ślōnskimi smakami - maszketami i niy yno. Znŏjdzie u mie tradycyjne recepty
kuchni ślōnskij, ale tyż te, kere u nŏs sie przijeły ôstatnio. Recepty te bydōm
niyrŏz po naszymu czyli po ślōnsku. Bez to chciałabych podziynkować towarzistwu
Pro Loquela Silesiana, kere pomŏgŏ mi łōnaczyć te teksty w naszyj gŏdce. Na
piyrszy ôgyń idzie nasz ślōnski piernik mianowany Bytōńske Kamyki.
Bytōńske Kamyki (piernik inakszyj)
Skłŏd:
• 75 dag mōnki
(4 szklōnki)
• 1 szklōnka
płynnego miodu
• ¾ szklōnki
cukru
• 2 łyżki
mlyka
• 2 łyżki
masła
• 2 łyżeczki
sody ôczyszczōnyj
• 2 łyżeczki
pōmielanych prziprŏwōw – cymtu, fynikla, zŏzwōru, grzebyczka, gŏłki
muszkatołowyj
• 1 krauza
musu śliwkowego (nŏjlepij dōmowego)
Knif rychtowaniŏ:
• Do gŏrka
nalŏć miōd, cuker, mlyko, prziprŏwy i masło, wszyjske skłŏdniki durch fyrlać a
grzŏć do rozpuszczyniŏ cukru (niy warzić)
• Do miski
wsuć mōnka ze sodōm, 2 łyżki wody i dodać do tego złōnaczōnŏ masa miodowŏ
• Zarŏbiać na
gładke ciasto
• Ciasto
podzielić na dwie rōwne tajle i rozłōnaczyć nudelkulōm do miary blachy
• Jedna cŏpa
dać na tustŏ blacha, poszmarować musym i przikryć drugōm cŏpōm i leko jōm
przigniyś
• Idzie
poszmarować wiyrch mlykym i prziôblykać mandlami (podug uznaniŏ)
• Piyc kole 50
minut we tymperaturze 170 stopni (do czasu kej ciasto zacznie ôdłazić ôd
blachy)
Ciasto na sōm przōd bydzie twarde jak kamiyń. Skuli tego tak
sie mianuje. Tōż trza poczekać pŏra dni aż zmiynknie (tak jak piernik)
Pokrŏć na małe kostki i SMACZNEGO
Dodatkowe informacyje:
-ze skłŏdnikōw powyżyj bydziecie mieć kole 30 kostek
-koszt narychtowaniŏ kole 12 zł
-czas pieczyniŏ 50 min
-tymperatura pieczyniŏ 170 stopni
-jak ciynżke? fest łatwe
***
Od tego przepisu zaczynamy zabawę kulinarną ze śląskimi
smakami. Znajdziecie u mnie zarówno tradycyjne przepisy kuchni śląskiej, jak
również te, które po prostu się u nas zwyczajowy przyjęły. Przepisy te będą w
głównej mierze po naszemu czyli po śląsku.
W tym miejscu chciałam bardzo serdecznie podziękować Pro
Loquela Silesiana, za pomoc przy tworzeniu dla Was przepisów w naszej gwarze.
Na pierwszy ogień idzie nasz śląski piernik tzw. Bytomskie
Kamyki
Bytomskie kamyki (piernik inaczej)
Składniki:
- 75 dag mąki (4 szklanki)
- 1 szklanka płynnego miodu
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki zmielonych przypraw tj. Cynamonu, anyżu, imbiru, goździków, gałki muszkatołowej
- 1 słoik powideł śliwkowych (najlepiej domowej)
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlać miód, cukier, mleko, przyprawy i masło, wszystkie składniki mieszając podgrzać do rozpuszczenia się cukru (nie gotować)
- Do miski wsypać mąkę z sodą, 2 łyżki wody i dodać do tego powstałą masę miodową
- Zagnieść na gładkie ciasto
- Ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować wałkiem do rozmiarów blaszki
- Jeden placek położyć na natłuszczonej blaszce, posmarować powidłami i przykryć drugim plackiem, lekko go przygniatając
- Można posmarować wierzch mlekiem i udekorować migdałami (według uznania)
- Piec ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni (do czasu gdy ciasto zacznie odchodzić od blachy)
Ciasto początkowo będzie twarde
jak kamień stąd jego nazwa, więc trzeba poczekać kilka dni aż zmięknie
(podobnie jak piernik)
Podzielić na małe kostki i
SMACZNEGO
-z powyższych składników
otrzymacie ok. 30 kostek
-koszt przygotowania ok. 12 zł
-czas pieczenia 50 min
-temperatura pieczenia 170 stopni
-poziom trudności: bardzo łatwe
jerole, pierole - chyntnie se to wchromole - gryfny keks to jest
OdpowiedzUsuń