czwartek, 3 stycznia 2013

Ryba w soli

Mam nadzieję, że po świętach nie macie jeszcze przesytu zdrowych i smacznych rybek, bo ja dzisiaj polecam Wam pstrągi w skorupie solnej. Estetycznie wyglądają, dobrze smakują i mogą zrobić furorę podczas spotkania ze znajomymi. A do tego ich wykonanie zajmie Wam ok. 30 minut :), co dla kobiet pracujących, zapewne jest dużym atutem.



Składniki:
  • 2 pstrągi najlepiej z głową
  • 2 kg soli morskiej gruboziarnistej 
  • cytryna
  • czosnek, pieprz cytrynowy
  • pietruszka
  • woda
  • jajko 
 
Sposób przygotowania: 
  • rybę czyścimy i osuszamy 
  • nacieramy czosnkiem i pieprzem cytrynowym oraz bardzo dokładnie nadziewamy cytryną oraz ziołami - odstawiamy
  • przygotowujemy panierkę (skorupę solną) poprzez połączenie soli, wody i jajka aż będzie miała konsystencję mokrego piasku 
  • na dno naczynia żaroodpornego nakładamy warstwę naszej mieszanki solnej, na to układamy ryby i zasypujemy pozostałą solą, tak by cała ryba znalazła się pod warstwą panierki. Łyżką uklepujemy 
  • pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni przez około 20-25 minut 
Smacznego!
Uwaga: do rozłupania skorupy może przydać się młotek hehe
i pamiętajcie dobrze trzeba nadziać rybę cytryną i ziołami aby sól nie dostała się do środka

2 komentarze:

  1. Ogladalam kiedys w tv jak anglik James Martina prezentowal podobny sposob. Taka ryba ponoc jest najdelikatniejsza i bardzo wilgotna ;) Z pewnoscia wyprobuje przy najblizszej okazji. Zaczne od domownikow. Tak asekuracyjnie ;) Bede informowac. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę przyznać rację, że to jest najdelikatniejsza ryba jaką jadłam a na dodatek nie jest słona jak wiele osób myśli... pierwszy raz przygotował mi ją mąż i tym sposobem weszła w nasze menu :) Pozdrawiam i czekam na Twoje kulinarne doznania :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...