Mam nadzieję, że po świętach nie macie jeszcze przesytu zdrowych i smacznych rybek, bo ja dzisiaj polecam Wam pstrągi w skorupie solnej. Estetycznie wyglądają, dobrze smakują i mogą zrobić furorę podczas spotkania ze znajomymi. A do tego ich wykonanie zajmie Wam ok. 30 minut :), co dla kobiet pracujących, zapewne jest dużym atutem.
Składniki:
- 2 pstrągi najlepiej z głową
- 2 kg soli morskiej gruboziarnistej
- cytryna
- czosnek, pieprz cytrynowy
- pietruszka
- woda
- jajko
- rybę czyścimy i osuszamy
- nacieramy czosnkiem i pieprzem cytrynowym oraz bardzo dokładnie nadziewamy cytryną oraz ziołami - odstawiamy
- przygotowujemy panierkę (skorupę solną) poprzez połączenie soli, wody i jajka aż będzie miała konsystencję mokrego piasku
- na dno naczynia żaroodpornego nakładamy warstwę naszej mieszanki solnej, na to układamy ryby i zasypujemy pozostałą solą, tak by cała ryba znalazła się pod warstwą panierki. Łyżką uklepujemy
- pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni przez około 20-25 minut
Uwaga: do rozłupania skorupy może przydać się młotek hehe
i pamiętajcie dobrze trzeba nadziać rybę cytryną i ziołami aby sól nie dostała się do środka
Ogladalam kiedys w tv jak anglik James Martina prezentowal podobny sposob. Taka ryba ponoc jest najdelikatniejsza i bardzo wilgotna ;) Z pewnoscia wyprobuje przy najblizszej okazji. Zaczne od domownikow. Tak asekuracyjnie ;) Bede informowac. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać rację, że to jest najdelikatniejsza ryba jaką jadłam a na dodatek nie jest słona jak wiele osób myśli... pierwszy raz przygotował mi ją mąż i tym sposobem weszła w nasze menu :) Pozdrawiam i czekam na Twoje kulinarne doznania :)
OdpowiedzUsuń