niedziela, 20 stycznia 2013

Puree bez ziemniaków wg Nigelli

Wczoraj wieczorem oglądałam kolejny odcinek gotowania z Nigellą i bardzo zaciekawiła mnie propozycja przygotowania do obiadu szybkiego puree, w którym nie ma ani gram ziemniaków.
Takie małe oszustwo ale na zdrowej kaszy.
W związku z tym, że w dniu dzisiejszym przygotowywałam wątróbkę drobiową z cebulką i jabłkiem, a w domu jak na złość ziemniaków brak :), postanowiłam przygotować to cudo.
I wiecie co Wam powiem, warto było poeksperymentować ponieważ smakowało wyśmienicie. 



Składniki na dwie małe porcje:
  • szklanka mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • łyżeczka masła
  • gałka muszkatołowa /świeżo starta/
  • sól morska
  • mała garść parmezanu /opcjonalnie/

Sposób przygotowania:
  • mleko podgrzewamy (ale nie doprowadzamy do wrzenia) z dodatkiem masła i gałki /ilość wg uznania/
  • dodajemy 4 łyżki kaszy, sól i jeszcze odrobinę gałki, ciągle mieszając drewnianą łyżką aż do uzyskania gęstej konsystencji puree
  • podajemy, smacznego  
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...