piątek, 19 grudnia 2014
Czyszczenie ryby
I. Natnij płetwy
Połóż rybę na boku i za pomocą noża do warzyw lub owoców zrób płytkie nacięcie (ok. 12-15 mm) obok płetw, zarówno na górze (płetwa grzbietowa) jak i na dole (płetwa odbytowa).
II. Usuń płetwy
Za pomocą szczypiec do ryby/nożyczek bądź ręcznika kuchennego, wyciągnij płetwy wraz z trzymającymi je ośćmi
III. Usuń łuski
Tępą stroną noża pod kątem 45 stopni zeskrobuj łuski od ogona w stronę głowy
IV. Usuń ze środka krew
Czubkiem noża przetnij błonę wzdłuż kręgosłupa i zeskrob/ wyciągnij oraz wypłucz pozostałości krwi i wnętrzności
V. Usuń skrzela
Jeżeli twoja ryba ma jeszcze skrzela to usuń je za pomocą nożyc kuchennych.
VI. Prace końcowe
Dokładnie wypłucz rybę w środku i na zewnątrz pod zimną wodą i pozostaw do wyschnięcia.
Powodzenia
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz