Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 3 łyżki oliwy
- 1,5 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 5 gałązek rozmarynu
- 350 ml bulionu
- sól i pieprz do smaku
- mięso opłukać i oszuszyć papierowym ręcznikiem
- musztardę wymieszać z miodem, oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę
- mięso oprószyć solą i posmarować dokładnie z wszystkich stron powstałą marynatą musztardową
- tak przygotowane mięso wstawić na noc do lodówki
- mięso przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, obłożyć gałązkami rozmarynu i oprószyć pieprzem
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 15-20 minut
- zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180, dodać szklankę bulionu i piec ok 50 - 55 minut pod przykryciem
- w trakcie pieczenia w miarę potrzeby dodawać pozostały bulion
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz