środa, 18 grudnia 2013

Świąteczny ekspresowy makowiec francuski

 
Składniki na masę:
  • puszka masy makowej 
  • 200g suszonych moreli
  • 150g orzechów włoskich
  • 100g migdałów w płatkach 
  • 4 duże łyżki miodu gryczanego 
  • 2 kieliszki amaretto 

Składniki na ciasto:
  • gotowe ciasto francuskie XL (bo to ciasto ekspresowe) 
  • żółtko z 1 jajka 
Sposób przygotowania:
  • do dużej miski przelewamy masę makową 
  • dodajemy zmielone w blenderze morele, orzechy włoski i migdały (taka świąteczna mieszkanka) i dokładnie mieszamy ręcznie (można sobie ułatwić wsypując mieszkankę stopniowo)
  • dodajemy amaretto i dokładnie mieszamy (masa nabierze wilgotności) 
  • dodajemy 4 łyżki miodu płynnego (jeżeli masz skrystalizowany rozpuść go na łyżce nad palnikiem) 
  • wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw aby masa przeszła aromatem bakaliowym 
  • ciasto francuskie XL (długość 56 cm) dzielimy na dwie równe części 
  • każdą z części odmierz następująco: środek jednej części winien mieć ok. 9 cm (w tą część nakładasz farsz), natomiast boki o wymiarach ok. 7 cm z każdej strony nacinasz pod kątem (jak na zdjęciu)
  • nacięte boki zawijasz do środka naprzemiennie (jak na zdjęciu) - w ten sposób nabierze kształt warkocza
  • gotowe warkocze posmaruj dokładnie żółtkiem 
  • piecz w 200 stopniach przez ok. 20-25 minut (piec ustaw "góra-dół")
SMACZNEGO








3 komentarze:

  1. Lubię takie wypieki na szybko, ja robiłam podobnie strucle makowo-orzechową, a ciasto ostatnio znalazłam w Lidlu w wersji light, zawsze to trochę mniej kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie wypieki są rewelacyjne gdy mamy nagłych gości albo wielką ochotę na coś słodkiego :). Dzięki za info dot. wersji light

    OdpowiedzUsuń
  3. Oo super przepis!Dzięki;) Właśnie takiego poszukiwałam!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...