wtorek, 9 czerwca 2015

Schab w marynacie z musztardy francuskiej z dodatkiem rozmarynu




Składniki: 
  • 1 kg schabu bez kości 
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 5 gałązek rozmarynu 
  • 350 ml bulionu 
  • sól i pieprz do smaku 
 
Sposób przygotowania: 
  • mięso opłukać i oszuszyć papierowym ręcznikiem 
  • musztardę wymieszać z miodem, oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę
  • mięso oprószyć solą i posmarować dokładnie z wszystkich stron powstałą marynatą musztardową
  • tak przygotowane mięso wstawić na noc do lodówki 
  • mięso przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, obłożyć gałązkami rozmarynu i oprószyć pieprzem
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 15-20 minut
  • zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180, dodać szklankę bulionu i piec ok 50 - 55 minut pod przykryciem
  • w trakcie pieczenia w miarę potrzeby dodawać pozostały bulion

SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...