poniedziałek, 22 grudnia 2014

Jak przygotować bulion warzywny - krok po kroku


Składniki:
  • 3 cebule
  • 4 marchewki 
  • 200 g pieczarek 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 por
  • 2 pomidory 
  • 1 seler 
  • 1-2 pietruszka
  • 5 ząbków czosnku 
  • 2 szklanki liści szpinaku 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • świeża pietruszka
  • 10 ziaren pieprzu 
  • sól morska według uznania

1.
  • pokrój wszystkie składniki najdrobniej jak potrafisz 
  • duży garnek (najlepiej 6-8l) umieść na średnim ogniu
  • dodaj oliwę i podgrzej ją 

2.
  • dodaj cebulę, marchewkę, grzyby, paprykę, por i gotuj, ciągle mieszając (ok. 15 minut, aż zbrązowieją) 

3.
  • dodaj pomidory, seler, czosnek (posiekany), szpinak, pietruszkę i ziarna pieprzu
  • dolej tyle wody, by zakryła składniki na ok. 3 cm 
  • zostaw do zagotowania na średnim ogniu 

4.
  • gdy bulion się zagotuje zmniejsz ogień i duś odkryty przez około 1,5 godziny (do czasu zmniejszenia objętości płynu o o 1/3)
  • bulionu nie musicie oczyszczać ponieważ warzywa nie uwalniają kolagenu jak w przypadku kości 

5.
  • zdejmij z ognia
  • odcedź bulion przez sito (najlepiej za pomocą chochli) 

6.
  • bulion gotowy do użycia zaraz po przygotowaniu 
  • ze względu na czas przygotowania takowego bulionu, warto zrobić podaną w tym przepisie ilość (przechowywać do 3 dni w lodówce), a pozostałą część zamrozić 

7. MROŻENIE
  • gdy bulion uzyska temperaturę pokojową wlać go do hermetycznych pojemników i włóż do zamrażalki na maksymalnie 3 miesiące
  • pamiętaj, że bulion zwiększa swoją objętość podczas mrożenia więc pojemniki wypełniaj do 2/3 ich pojemności

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...