piątek, 19 grudnia 2014

Filetowanie ryby





1. Zrób nacięcie poniżej głowy
Oddziel głowę od reszty ciał; połóż rybą i nożem zróbb przekątne nacięcie do połowy ryby, tuż poniżej skrzeli.

2. Natnij wzdłuż grzbietu
Zaczynając od głowy, zrób nacięcie wzdłuż tułowia na głębokość ok 2 cm do momentu, gdy dotrzesz do ogona (do płetwy ogonowej).

3. Pogłęb nacięcia
Delikatnie, długim ruchem czubka noża pogłęb nacięcie wzdłuż grzbietu i odetnij górną część filetu.

4. Odetnij górny filet
Unieś brzeg filetu, by dostać się do kręgosłupa i odetnij mięso jak najbliżej ości, by otrzymać jak najwięcej mięsa. Zrób to bardzo delikatnie. Pierwszy filet gotowy.

5. Odetnij drugi filet
Przewróć rybę na drugą stronę i zrób nacięcie, by oddzielić mięso od głowy . Powtórz krok 3 i 4.

Powodzenia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...