czwartek, 10 października 2013

Placuszki cukiniowe



Składniki:
  • 700 gram cukinii (startej na dużych oczkach)
  • 2 łyżeczki soli 
  • 2jajka
  • 150 gram mąki
  • 5 ząbków czosnku 
  • posiekany koperek 
  • 2 łyżeczki tymianku suszonego 
  • pieprz cayenne do smaku 
  • świeżo zmielony pieprz 
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
  • cukinię umyj i zetrzyj na tarce na dużych oczkach
  • zasyp ją 2 łyżeczkami soli i pozostaw na pół godzinki 
  • następnie przepłucz ją na sicie wodą i dokładnie odciśnij (bardzo ważne by ją dobrze odcisnąć)
  • do cukinii dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek drobno posiekany oraz dopraw do smaku tymiankiem oraz świeżo zmielonym pieprzem i solą, wszystko dobrze wymieszaj 
  • powoli, partami dosypuj mąkę, ciągle mieszając aby ciasto nabrało gęstej konsystencji 
  • placuszki nakładaj na rozgrzaną patelnie za pomocą łyżki (smażymy z obydwu stron) 

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...