wtorek, 29 października 2013

Rozgrzewające risotto - polecam

 
Składniki:
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 5 centymetrowy imbir
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 750 ml bulionu 
  • sok z połówki cytryny
  • starty parmezan wg uznania
  • chili lub pieprz cayenne 
  • pietruszka 
 
Sposób przygotowania:
  • czosnek i imbir obieramy, ścieramy na tarce i podsmażamy przez chwilę na oliwie
  • dodajemy ryż i smażymy go do czasu aż stanie się szklisty, cały czas mieszając
  • wlewamy chochelkę bulionu, mieszamy i czekamy aż odparuje 
  • wlewamy kolejna chochelkę bulionu i tak do czasu jego całkowitego zużycia 
  • gdy ryż zgęstnieje i stanie się kremowy, dodajemy masło, sok z cytryny, starty parmezan i mieszamy do połączenia się składników 
  • zdejmujemy z ognia i doprawiamy według uznania chili bądź pieprzem i pietruszką 
  • podajemy natychmiast 

POLECAM 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...