niedziela, 17 listopada 2013

Podstawowy sos winegret

Sos idealny do sałatek , gotowanych warzyw oraz grilowanych potraw.

Składniki:
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina 
  • 1/4 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki musztardy dijon (konieczny składnik aby olej z octem dobrze połaczyć) 
  • 170 ml oliwy z oliwek 
  • świeżo zmielony pieprz 
Sposób przygotowania: 
  • ubijaj ocet z solą za pomocą trzepaczki aby sól się rozpuściła
  • dodaj musztardę i nadal ubijaj 
  • stopniowo dodawaj oliwę, cały czas energicznie ubijając do czasu połączenia się wszystkich składników 
  • dodaj pieprz i sól wg uznania 
Sos przechowujemy do 5 dni.
Przed podaniem sos pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...