sobota, 9 listopada 2013

Rolada z kurczaka - dietetyczna

Składniki:
  • dwie piersi z kurczaka 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 zielona papryka
  • jarzyna z rosołu (marchew, pietruszka, seler) 
  • cukinia
  • cebula 
  • czosnek 
  • przyprawy (sól, pieprz, tymianek, domowa vegeta)
  • odrobina masła
  • torebka do pieczenia
Sposób przygotowania:
  • pierś z kurczaka nacinamy  w środku nożem (delikatnie , żeby nie przeciąć / lub rozbić) 
  • do kieszeni lub na rozbitą pierś nakładamy przyprawy wedle uznania ( domowa vegeta, sól, pieprz tymianek i trochę masła
  • paprykę (obraną ze skórki), cukinię i jarzynę pokrojona w kostkę - umieszczamy w kieszeni drobiowej  i związujemy nicią lub długą wykałaczką tak żeby utworzyć roladę 
  • całość smarujemy przyprawami i do lodówki na przynajmniej ½ godz.
  • roladę wkładamy do torebki do pieczenia, dodajemy pozostałą paprykę, czosnek, cebulę, trochę masła, odrobina wody i zamykamy dokładnie torebkę do pieczenia
  • od góry torebkę nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką aby podczas pieczenia nie pękła 
  • wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku przez ok. 50 min w 180st
Rolada jest bardzo smaczna i zapewne dużo bardziej dietetyczna niż tradycyjna rolada śląska
SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...